Dla każdego coś innego
Jak odżywiać się według zasad Ayurvedy? Spostrzeganie i traktowanie istoty ludzkiej jako indywidualności jest jedną z silnych stron ayurvedyjskiego pojęcia zdrowia. Ta zasada w szczególności odnajduje swoje odzwierciedlenie przy doborze diety.
Jak odżywiać się według zasad Ayurvedy?
Spostrzeganie i traktowanie istoty ludzkiej jako indywidualności jest jedną z silnych stron ayurvedyjskiego pojęcia zdrowia. Ta zasada w szczególności odnajduje swoje odzwierciedlenie przy doborze diety. Zamiast liczenia kalorii i szukania poszczególnych związków odżywczych, Ayurveda opiera się na tym, co ktoś świadomie bądź intuicyjnie wybiera jako korzystne, kierując się przy tym smakiem, zapachem, temperaturą, kolorem i właściwościami danego produktu.
W Ayurvedzie produkty spożywcze podzielone są według swoich właściwości, tzw. gun (ciężki, suchy, gorący, lekki, oleisty i zimny), i według smaku czyli rasy (są to: słodki, kwaśny, słony, gorzki, ostry, cierpki). Zatem, gdy szukamy odpowiednich produktów dla danej doszy, musimy mieć na uwadze, aby one jej nie wzmagały bądź nasilały, lecz przeciwnymi właściwościami osiągały wyrównujący rezultat.
Weźmy jako przykład doszę Vata, która z natury jest sucha, zimna i niestała. Dla niej korzystny pokarm to taki, który jest wilgotny i rozgrzewający, ponadto powinien on być spożywany o stałych porach dnia. Nie oznacza to jednak, że osoby o dominującej doszy Vata mogą spożywać jedynie potrawy ciężkie i gorące.
Według Ayurvedy każdy posiłek powinien zawierać wszystkie smaki i cechy, z tym że ich proporcje należy układać odpowiednio, czyli tak, by najbardziej dominującą doszę danej osoby zrównoważyć składnikami posiłku o cechach przeciwnych.
Każdego sezonu stwarzanych jest dziesiątki diet, którym przypisuje się niesamowitą skuteczność na wszelkie przypadłości. Ayurveda uczy nas innego spojrzenia. Co dla jednego jest lekarstwem, dla drugiego może być trucizną. Co cudownie uzdrawiające jest dla osoby Vata, niekoniecznie jest zalecane dla osoby Kapha.
Miska muesli z gorącym mlekiem to niezwykle zdrowe śniadanie dla Vaty, gdyż w ten sposób staje się ona mniej lotna a bardziej umocniona w ziemi, ponadto daje jej energię na cały dzień. Gdyby Kapha jadła takie śniadanie, z pewnością poczuje ociężałość a jeszcze dodatkowo, już w drodze do pracy - senność.