Dieta dla Vaty
Jak Vata powinna odżywiać się na co dzień? Ponieważ osoby z nacechowaną doszą Vata wyróżniają się zarówno kapryśnym apetytem jak i daleko idącą niechęcią wobec rutyny, zaleca się, by w swojej diecie wybierali.
Ogólne zasady:
Ponieważ osoby z nacechowaną doszą Vata wyróżniają się zarówno kapryśnym apetytem jak i daleko idącą niechęcią wobec rutyny, zaleca się, by w swojej diecie wybierali wysokiej jakości produkty i jedli częściej posiłki.
Posiłki dla tej doszy winny się odznaczać takimi cechami jak: ciepłe, ciężkie, wilgotne, sycące, uspokajające, ukorzeniające. Ciepłe posiłki nadają się najbardziej , a wśród nich - gęste pożywne zupy i proste, lecz sycące dania kilkuskładnikowe.
By pobudzić trawienie używaj lekkich, łagodnych przypraw; nie nadużywaj soli.
Osoby Vata powinny najlepiej jeść w domu. Fast food jest dla nich najbardziej szkodliwy.
Ponieważ trawienie Vaty jest najsłabsze ze wszystkich dosz, powinieneś podczas jedzenia skupiać całą swoją uwagę na posiłku; telewizor, radio i czytanie nie są wskazane.
Niezjedzenie jednego posiłku nie jest dobre, ale przejedzenie jest jeszcze gorsze. Ekscesy każdego rodzaju są źle znoszone przez osoby Vata.
Gdy jesteś zdenerwowany, strapiony, pełen strachu i negatywnych myśli, zrezygnuj z posiłku.
Spożywaj posiłki z ludźmi, dla których spokojna atmosfera przy czystym stole, sprawiają dużą radość.
Osoby Vata najczęściej cierpią na alergie. W wielu przypadkach dotyczy to warzyw psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażany) i laktozy.
Produkty, które mają balansujący wpływ na Vatę, wyróżniają się takimi cechami: słodki, ciężki, kwaśny, słony, oleisty, ciepły. Zwiększ w miarę możliwości ich proporcję w swoim jadłospisie.
Te produkty natomiast, niszczą równowagę przy dominującej Vacie: ostry, gorzki, cierpki, lekki, suchy, zimny. Należy je ograniczyć lub całkowicie z nich zrezygnować.
Jedz 3 lub 4 małe posiłki regularnie. Między nimi muszą minąć co najmniej 2 godziny.
Obfite śniadanie jest ważne. Napój z gorącego mleka przed pójściem spać zadba o dobry sen.
Dominującej Vacie towarzyszy zachwiana siła trawienia. Z tego powodu mogą pojawić się problemy trawienne, wzdęcia, ciężkość głowy, ociężałość ciała, niepokój, letarg, zaparcia. Gdy pojawią się symptomy tego rodzaju należy ograniczyć posiłki do bardzo niewielkich porcji, do czasu, aż siła trawienia wzrośnie.
Co osoby Vata mogą jeść? – Lista produktów
*produkt może być spożywany w niewielkich ilościach
**produkt może być spożywany sporadycznie
Zboża: brązowy ryż, ryż Basmati, dziki ryż, owies (ugotowany), amarantus, orkisz, kasza jaglana**, muesli (z ciepłym mlekiem), quinoa, pszenica (o ile nie ma w organizmie nagromadzonej Amy – toksyn)
Rośliny motylkowe: fasolka Mung (bez wierzchniej otoczki i dobrze przyprawiona), czerwona soczewica, tofu (na ciepło i przyprawione), mleko sojowe (ciepłe i przyprawione), jogurty sojowe**, sos sojowy, Tur Dal, Urad Dal, Mung Dal
Warzywa: szparagi, karczochy, dynia, marchew, buraki, ogórki, fenkuł, zielone chili, czarne oliwki, pietruszka, szpinak, cukinia, szpinak (ugotowany)**, słodkie ziemniaki, ziemniaki*, por, cebula, rzeżucha, pasternak, botwinka (dobrze przyprawiona), chrzan**, brukiew
Owoce (słodkie, kwaśne, soczyste, dojrzałe): morele, awokado, banany (dojrzałe), porzeczki, wiśnie, gruszki, jabłka (ugotowane), brzoskwinie, truskawki, figi (świeże), kiwi, limonki, mango, melony, nektarynki, pomarańcze, cytryny, papaja, śliwki, rabarbar, winogrona, suszone owoce (namoczone lub ugotowane)*
Produkty mleczne (niehomogenizowane, ewentualnie z pasteryzowanego mleka): masło*, maślanka (własnej roboty, jeśli zakupiona – rozcieńczona wodą), zsiadłe mleko, ghee, jogurt (świeży lub ewentualnie rozcieńczony), mleko krowie (podgrzane i ewentualnie rozcieńczone), panir, śmietanka słodka, śmietana kwaśna*, mleko owcze*, ser owczy (świeży)
Orzechy i pestki*: migdały, nerkowce (tylko prażone), orzechy laskowe, kokos (świeży orzech), orzechy pekińskie, cedrowe, pistacje, orzechy włoskie, słonecznik, sezam, pestki dyni, gomasio (przyprażony i zmielony sezam z solą), len, tahin (pasta sezamowa)
Przyprawy: Ajwan (nasiona selera), anyż, asafetyda, bazylia, cząber, kozieradka*, chili (zielone), koperek, estragon*, goździk, imbir, kardamon, kolendra, kminek, kurkuma, liść laurowy*, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka, pietruszka*, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, szafran, szałwia, gorczyca, tamarynda, tymianek, wanilia, cynamon
Oleje (tłoczone na zimno, do każdego posiłku): olej sezamowy, ghee, olej z oliwek, słonecznikowy
„ Naturalne słodziki”: syrop klonowy, miód, Jaggery, owoce kandyzowane
Jakich produktów osoba Vata powinna się wystrzegać?
Zboża: kasza gryczana, kasza jęczmienna **, płatki owsiane, otręby owsiane, chleb owsiany, kaszka kukurydziana (jako polenta z olejem z oliwek**), muesli z zimnym mlekiem, makarony z białej mąki pszennej, popcorn, żyto
Warzywa: karczochy (surowe i bez oleju), warzywa liściaste*, kalafior, brokuły, groszek, cykoria (surowa), endywia, kapusta, ziemniaki*, sałata, kukurydza (świeżo ugotowana i z ghee**), zielone oliwki, sałata radicchio, rukola, brukselka, kiełki, pomidory (przede wszystkim surowe), słodki groszek*, biała rzodkiew, seler (łodyga), kalarepa
Rośliny motylkowe: groch (łupany, suszony), fasola (biała, czarna, Azuki, Kidney, Lima, Pinto), groch włoski (tzw. cieciorka), soczewica (brązowa), soja (jako groch), mąka sojowa, tofu (na zimno i nie przyprawiony)
Owoce: jabłka i gruszki (surowe, cierpkie), banany (niedojrzałe), granaty, grapefruit, borówka, pigwa, generalnie suszone owoce, arbuz
Orzechy: orzeszki ziemne, nerkowce (nieprażone), wiórki kokosowe
Oleje (generalnie oleje rafinowane): olej lniany, kokosowy
Mleczne: lody, żółte sery (szczególnie twarde gatunki)**, jogurty (konserwowane, owocowe), mleko krowie (homogenizowane, zimne)
Przyprawy: liści curry*,chili czerwone*
Cukry: biały cukier rafinowany, cukier owocowy (fruktoza)
Jeśli Vata je poza domem…
Dawaj pierwszeństwo zupom przed surówkami; jeśli już musisz zjeść surówkę, wybieraj taką ze śmietanowym lub oleistym sosem – taka mniej obciąży Twój organizm i jest dla Ciebie bardziej strawna;
Pij małymi łykami gorącą wodę podczas posiłku, unikaj zimnej wody (szczególnie tej prosto z lodówki lub z kostkami lodu);
Po posiłku możesz wybrać jakiś deser - najlepiej na ciepło, lub poprosić o gorącą herbatę;
Jeśli nie możesz zrezygnować z lodów, wypij nieco później gorącą herbatę z goździkiem i kardamonem.