Dieta dla Pitty
Jak Pitta powinna odżywiać się na co dzień? Osoby o dominującej doszy Pitta cieszą się najczęściej dobrym apetytem, który regularnie muszą zaspokajać. Niezaspokojony apetyt doprowadzić może do intensywnego uczucia głodu.
Ogólne zasady
- Osoby o dominującej doszy Pitta cieszą się najczęściej dobrym apetytem, który regularnie muszą zaspokajać. Niezaspokojony apetyt doprowadzić może do intensywnego uczucia głodu i podwyższonego rozdrażnienia, a nawet do wybuchów gniewu
- Osoby Pitta powinny swój główny posiłek lub przynajmniej dostatecznie obfity posiłek spożywać w południe – w tym czasie ogień trawienia jest najsilniejszy i doskwiera najmocniej głód
- Przede wszystkim odradza się osobom Pitta jeść późno w nocy. Jeśli napady głodu nie dają spokoju, zjedz owoc lub jakieś warzywo, by zaspokoić pierwszy atak głodu
- Postaraj się kultywować w trakcie jedzenia świadomość w nastroju wdzięczności
- Zrezygnuj z jedzenia, jeśli jesteś rozgniewany, pobudzony lub gdy twój umysł jest w nastroju konkurencji i walki. Obiady biznesowe działają na ciebie raczej niekorzystnie
- Osoby Pitta zostały obdarzone przez naturę silnym trawieniem, ale z tego powodu mogą rozwinąć złe nawyki żywieniowe – przede wszystkim tendencję do przejadania się, jedzenia przesadnie tłustych, obfitych lub ostrych potraw
- Unikaj słonych, tłustych, zbyt długo gotowanych, nadmiernie sytych, silnie doprawionych lub kwaśnych potraw; do nich należy również kofeina, mięso, jaja, cukier i napoje alkoholowe
- Produkty, które mają wyrównujący wpływ na doszę Pitta, wyróżniają się takimi cechami: słodki, cierpki (przaśny), gorzki, chłodny, ciężki, suchy
- Te natomiast dysbalansują/rozregulowują jeszcze bardziej Pittę: ostry, gorący, kwaśny, lekki, słony, oleisty
- Trzy posiłki dziennie o regularnych porach to optymalny wybór, między nimi 4 godziny przerwy to minimum.
Co osoby Pitta mogą jeść? – Lista produktów
*produkt może być spożywany w niewielkich ilościach
**produkt może być spożywany sporadycznie
Zboża: ryż basmati, amarantus, brązowy ryż, orkisz, jęczmień (pęczak), owies (ugotowany), muesli (z ciepłym mlekiem), quinoa*, maniok, ryż naturalny, pszenica (o ile nie ma w organizmie nagromadzonej Amy – toksyn), dziki ryż**, chlebek chrupki (bez sezamu)
Rośliny motylkowe: fasolka (biała, czarna, Azuki, Kidney, Lima, Pinto), groch (łupany, suszony), cieciorka, fasolka Mung, brązowa soczewica, tofu, soja (jako groch), mąka sojowa, mleko sojowe
Warzywa: karczochy, sałaty i warzywa liściaste (najlepiej gorzkie gatunki), kalafior, brokuł, cykoria, kapusta pekińska, groszek słodki, szparagi, dynia, marchew (ugotowana)*, buraki (ugotowane)*, ogórki, fenkuł, czarne oliwki*, pietruszka, szparagi, cukinia, szpinak (ugotowany)*, słodkie ziemniaki, ziemniaki, rzeżucha, botwinka, pasternak, kalarepa, słodki groszek
Owoce (słodkie): ananas, jabłka, morele, brzoskwinie**, awokado, banany (dojrzałe), wiśnie, gruszki, figi (świeże), limonki, mango, melony, nektarynki, pomarańcze, cytryny*, śliwki, winogrona, suszone owoce (namoczone lub ugotowane)*, czereśnie, śliwki, kaki, arbuz
Produkty mleczne (jedynie z pasteryzowanego mleka): masło (niesolone), lody*, maślanka (własnej roboty)*, ghee, jogurt (świeży lub rozcieńczony 2-3 porcjami wody), mleko krowie, panir*, śmietanka słodka*, twaróg, mleko owcze
Orzechy i pestki: migdały (namoczone i bez skórki), nerkowce (tylko prażone)*, kokos (świeży orzech), słonecznik, pestki dyni, gomasio (przyprażony i zmielony sezam z solą, len
Przyprawy: asafetyda*, bazylia, kozieradka*, koperek, estragon*, kardamon*, kolendra, kminek*, kurkuma, oregano, pietruszka, pieprz*, rozmaryn, szafran, szałwia, gorczyca, tymianek*, wanilia*, cynamon*, mięta pieprzowa
Oleje (tłoczone na zimno): ghee, słonecznikowy, olej z oliwek, olej lniany, olej z orzecha włoskiego
„ Naturalne słodziki”: syrop klonowy, miód (świeży, do 6-miesięcy), soki owocowe bezcukrowe
Jakich produktów osoba Pitta powinna się wystrzegać?
Zboża: kasza gryczana, płatki owsiane, otręby owsiane*, chleb owsiany*, kaszka kukurydziana, popcorn, żyto, chleb na zakwasie
Warzywa: bakłażan, chili, kukurydza, chrzan, zielone oliwki, sałata rukola, kiełki (ostre, np. z rzodkiewki), marchewka (surowa), rzeżucha, rzodkiew, czerwone buraki (surowe), kalarepa, rzodkiewki, pomidory
Rośliny motylkowe: sos sojowy, jogurt sojowy, Tur Dal, Urad Dal
Owoce: generalnie wszystkie kwaśne, czyli nawet te, które są wyżej polecane, lecz w stanie niedojrzałym lub gatunkowo kwaśnym, a dodatkowo: granaty, grapefruit, cytryny*, kiwi, truskawki, papaja, wiśnie, borówka, banany (niedojrzałe)
Orzechy: orzeszki ziemne, orzech laskowy, pistacje, orzeszki para, cedrowe, nerkowce (nieprażone), orzechy włoskie
Oleje: generalnie wszystkie oleje rafinowane, olej sezamowy, kukurydziany
Mleczne: żółte sery (szczególnie twarde gatunki), jogurty (konserwowane, owocowe), kwaśna śmietana, feta, jogurt (nierozcieńczony), zsiadłe mleko, maślanka (ze sklepu)
Przyprawy: Ajwan (nasiona selera), anyż, asafetyda, chili, bazylia (suszona*), kozieradka (nasiona i liście)*, cząber, pieprz cayenne, goździk, imbir, liść laurowy, majeranek, mak*, ziele angielskie, rozmaryn*, sól*, gorczyca, tamarynda, gałka muszkatołowa, papryka
Cukry: biały cukier rafinowany, cukier owocowy (fruktoza), miód (jeśli starszy niż 6 miesięcy), Jaggery, Gur
Jeśli Pitta je poza domem...
Rezygnuj z zaproponowanej kawy, zamiast niej poproś o szklankę zimnego napoju.
Jeśli wybierasz się do restauracji indyjskiej, włoskiej lub meksykańskiej, zrezygnuj z ostrych, bardzo słonych i zbytnio przyprawionych potraw.
Unikaj potraw gorących, jak również tych smażonych na głębokim tłuszczu.