Kashaaya - smak cierpki

Smak cierpki składa się z elementu ziemi i powietrza. Ochładza trawienie - może w mniejszym stopniu niż smak gorzki, ale bardziej niż smak słodki.
Delikatny chłód tego smaku uspokaja gorącą pittę, zaś jego wysuszająca cecha wyrównuje kaphę. Jedynie vata powinna zrezygnować z cierpkości, gdyż sprawia ona, iż  cecha vata staje się jeszcze bardziej sucha i chłodniejsza.

 

Racjonalne ilości tego smaku wypośrodkowują skrajne emocje i sprzyjają w osiągnięciu ascetycznej i trzeźwej postawy w życiu. Jednak nadmiar tej tendencji może doprowadzić nas do tego, że z czystego strachu schowamy się w myszą dziurę. Chcąc zejść z drogi wszelkim niemiłym i stresogennym sytuacjom pogłębiamy naszą niepewność, przesadną troskę i obawy. W końcowym efekcie stajemy się na zewnątrz i wewnątrz „zasuszeni”.


Wskazówka dla tych, którym obcy jest smak cierpki: aby go poznać posmakuj jeżyny, żuj je tak długo aż do momentu, kiedy odczujesz, że jest ci w ustach sucho.
Przykłady produktów żywnościowych o cierpkim smaku: wszystkie gatunki kapusty, kalafior, brukselka, kapusta pekińska, kalarepa, brokuł, boćwina, pokrzywa, jeżyna, agrest, jagody, niektóre gatunki jabłek, granat; soczewica; maślanka, owoce jałowca, tarnina.
 

Główne działanie cierpkiego smakuNegatywne działanie cierpkiego smakuNadmierne spożycie smaku gorzkiego prowadzi do:
ogólnie:
powstrzymuje wszystkie wydzieliny

na tkanki ciała (dathu):
redukująco, ale nie tak silnie jak smak gorzki

na wydzieliny (mala):
najsilniej powstrzymująco, czyli powoduje silnie zaparcia, powstrzymuje wydalanie moczu, redukuje gazy

na agni:
tłumiąco

na kanały ciała (shrota):
zapycha

wskazany przy:
krwawieniach, ranach, zapaleniu pęcherza, biegunkach i nadmiernym oddawaniu moczu
- niepokój
- zwiększa powstawanie amy
- zmniejsza agni
- blokuje wszystkie kanały ciała
- zmniejsza płodność


w dużych ilościach ostrożnie przy:
zaburzeniach rytmu serca
typowych zaburzeń doshy vata - tak jak przy smaku gorzkim, jednak nie w mniejszym nasileniu