Sześć rodzajów smaku
Smaki w naszym pożywieniu są jak instrumenty muzyczne w orkiestrze – jeśli są dobrze zgrane, można dzięki nim zagrać harmonijną symfonię. Wiadomo, że każdy produkt zawiera więcej niż jeden smak.
W rozwiązywaniu podstawowych kwestii, czyli np. jak utrzymać w równowadze swoją konstytucję (prakriti), czy też jak powrócić do zdrowia, gdy zachwiana jest jedna z dosh (vikriti) ajurveda posługuje się prostym kryterium – smakiem. Wiadomo, że każdy produkt zawiera więcej niż jeden smak, jednak zazwyczaj w jego klasyfikacji brany jest pod uwagę ten najbardziej dominujący, który odczuwamy, gdy smakujemy pierwszy kęs w ustach. Ajurveda rozróżnia sześć podstawowych smaków, czyli ras. (rasa=smak).
Poza sferą czysto fizyczną – już wspomnianą kwestią regulowania dzięki doborowi smaków odpowiedniej doshy, poprzez smak można również wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne, co wiedzą o tym dobrze te osoby, które zajadają swoje stresy lub tzw. „doły” czekoladą lub ciastkiem z bitą śmietaną. Zatem wilczy apetyt na pewne smaki lub też naturalne „łaknienie” pewnego smaku mogą wskazywać na jego psycho-fizyczny niedobór lub na zachwianie równowagi pewnej doshy.
Tak jak wszystko w kosmosie – również i produkty żywnościowe, a co za tym idzie – smaki składają się z pięciu podstawowych elementów: ziemi, wody, ognia, powietrza i eteru. W tabelce znajdziecie ich zestawienie.
Sześć rodzajów smaku:
Smak | Element | Wpływ na doshe | Guny (cechy) |
---|---|---|---|
słodki | ziemia + woda | Kapha + Pitta – Vata – | zimny, ciężki, oleisty |
kwaśny | ziemia + ogień | Kapha + Pitta + Vata – | gorący, lekki, oleisty |
słony | woda + ogień | Kapha + Pitta + Vata – | gorący, ciężki, oleisty |
ostry | powietrze+ogień | Kapha – Pitta + Vata + | gorący, lekki, suchy |
gorzki | powietrze + eter | Kapha – Pitta – Vata + | zimny, lekki, suchy |
cierpki | ziemia + eter | Kapha – Pitta – Vata + | zimny, ciężki, suchy |