Madhura - smak słodki

Smak słodki jest najważniejszym ze wszystkich rodzajów smaku, gdyż jako jedyny wzmacnia wszystkie tkanki organizmu, a przede wszystkim układ nerwowy. Przynależą do niego dwa ciężkie elementy – ziemia i woda. Wpływa ochładzająco na energię trawienia, co znaczy, iż posilając się słodkim smakiem proces trawienia może być lekko spowolniony lub się nawet zatrzymać.

Według ayurvedy słodki smak wzmaga dominację doshy kapha w organizmie, a co za tym idzie – jego wagę; obniża doshę pitta poprzez chłodzące, uspokajające właściwości oraz doshę vatha poprzez swój wzmacniający i nawilżający efekt. Pamiętajmy, że nadmiar słodkiej przyjemności smakowej żąda często swojej ceny – poczynając od wzrostu wagi ciała, ociężałości a kończąc na chciwości i zadufaniu.  
Przykłady produktów żywnościowych o słodkim smaku: słodkie owoce jak: mango, rodzynki, daktyle, figi, orzech kokosowy, nektarynki, brzoskwinie, słodkie jabłka, mleko, twaróg, słodki serek, ziemniaki, makarony, pszenica, ryż, wszystkie rodzaje orzechów.

Główne działanie słodkiego smakuNegatywne działanie słodkiego smakuNadmierne spożycie smaku słodkiego prowadzi do:
ogólnie:
wzmacnia, buduje, uspokaja, poprawia pamięć, leczy, nawilża; ma pozytywny wpływ na serce, gardło, skórę i włosy; uspokaja palące dolegliwości i zmniejsza ryzyko poronień.

na tkanki ciała (dathu):
buduje i wzmacnia, szczególnie tkankę rozrodczą – shukra-dathu.

na wydzieliny (mala):
wypróżniająco, pobudza drogi moczowe, zmniejsza gazy.

na agni:
silnie tłumi

na kanały ciała (shrota):
mocno blokuje

wskazany przy:
ranach, bezsenności, słabych nerwach, wycieńczeniu.
- zmniejsza siłę trawienia – agni
- zwiększa tworzenie się toksyn w organizmie – ama
- blokuje kanały ciała – shrota
- zwiększa masę ciała i prowadzi w nadmiarze do otyłości z wszystkimi jej konsekwencjami.

ostrożnie przy:
nadwadze, zachwianej doshy kapha, nadmiernej obecności ama.
typowych zakłóceń doshy kapha czyli:
- obrzęków
- nadwagi
- wiotkości
- senności
- ociężałości
- braku apetytu
- zadyszki
- przeziębień
- kłopotów z trawieniem
- potliwości

przy długoletnim nadużywaniu, do ciężkich chorób jak:
zwężenia żył, cukrzycy, dysfunkcji nerek, otłuszczenia organów wewnętrznych i tkanek ciała.