Madhura - smak słodki
Smak słodki jest najważniejszym ze wszystkich rodzajów smaku, gdyż jako jedyny wzmacnia wszystkie tkanki organizmu, a przede wszystkim układ nerwowy. Przynależą do niego dwa ciężkie elementy – ziemia i woda. Wpływa ochładzająco na energię trawienia, co znaczy, iż posilając się słodkim smakiem proces trawienia może być lekko spowolniony lub się nawet zatrzymać.
Według ayurvedy słodki smak wzmaga dominację doshy kapha w organizmie, a co za tym idzie – jego wagę; obniża doshę pitta poprzez chłodzące, uspokajające właściwości oraz doshę vatha poprzez swój wzmacniający i nawilżający efekt. Pamiętajmy, że nadmiar słodkiej przyjemności smakowej żąda często swojej ceny – poczynając od wzrostu wagi ciała, ociężałości a kończąc na chciwości i zadufaniu.
Przykłady produktów żywnościowych o słodkim smaku: słodkie owoce jak: mango, rodzynki, daktyle, figi, orzech kokosowy, nektarynki, brzoskwinie, słodkie jabłka, mleko, twaróg, słodki serek, ziemniaki, makarony, pszenica, ryż, wszystkie rodzaje orzechów.
Główne działanie słodkiego smaku | Negatywne działanie słodkiego smaku | Nadmierne spożycie smaku słodkiego prowadzi do: |
---|---|---|
ogólnie: wzmacnia, buduje, uspokaja, poprawia pamięć, leczy, nawilża; ma pozytywny wpływ na serce, gardło, skórę i włosy; uspokaja palące dolegliwości i zmniejsza ryzyko poronień. na tkanki ciała (dathu): buduje i wzmacnia, szczególnie tkankę rozrodczą – shukra-dathu. na wydzieliny (mala): wypróżniająco, pobudza drogi moczowe, zmniejsza gazy. na agni: silnie tłumi na kanały ciała (shrota): mocno blokuje wskazany przy: ranach, bezsenności, słabych nerwach, wycieńczeniu. | - zmniejsza siłę trawienia – agni - zwiększa tworzenie się toksyn w organizmie – ama - blokuje kanały ciała – shrota - zwiększa masę ciała i prowadzi w nadmiarze do otyłości z wszystkimi jej konsekwencjami. ostrożnie przy: nadwadze, zachwianej doshy kapha, nadmiernej obecności ama. | typowych zakłóceń doshy kapha czyli: - obrzęków - nadwagi - wiotkości - senności - ociężałości - braku apetytu - zadyszki - przeziębień - kłopotów z trawieniem - potliwości przy długoletnim nadużywaniu, do ciężkich chorób jak: zwężenia żył, cukrzycy, dysfunkcji nerek, otłuszczenia organów wewnętrznych i tkanek ciała. |