Thiktha - smak gorzki
Powietrze i eter są elementami składowymi gorzkiego smaku – smaku najbardziej chłodnego i lekkiego ze wszystkich sześciu. Gorycz jest również z natury lekko sucha. Na organizm działa ochładzająco, choć w swoim końcowym efekcie trawienia (vipak) posiada ostre i rozgrzewające właściwości.
Gorycz oczyszcza i wysusza wszystkie wydzieliny ciała, wzmaga apetyt i obniża temperaturę. Stąd być może wzięło się stare powiedzenie, że lekarstwo musi być gorzkie. Lekka, zimna i sucha cecha smaku gorzkiego jest optymalna dla osób pitta, ale również dla konstytucji kapha może być zalecana. Natomiast osoby vata powinny unikać tego smaku.
W małych ilościach gorycz pomaga widzieć jaśniej. Smak ten powoduje lekkie niezadowolenie - co zmusza patrzeć dalej i zauważać rzeczy w realistycznym obrazie. Zbytnio „gorzkie” osoby rozpamiętują pełną uraz przeszłość i swoje doświadczenia.
Przykłady produktów żywnościowych o gorzkim smaku: warzywa: karczochy, rukola i endywia (rodzaj sałaty), cykoria, seler, zielona herbata, kawa, kakao, zioła: mniszek, rumianek, goryczka, krwawnik, centuria. Warzywa są zazwyczaj gorzkie i jednocześnie cierpkie, dlatego jednoznaczne przyporządkowanie nie jest możliwe.
Główne działanie gorzkiego smaku | Negatywne działanie gorzkiego smaku | Nadmierne spożycie smaku gorzkiego prowadzi do: |
---|---|---|
ogólnie: oczyszcza krew, obniża gorączkę, zabija robaki, uwalnia od ropy, toksyn i wydzielin. Skuteczny przy prawie wszystkich chorobach skóry, nadwadze, palącym bólu i chorobach związanych z nagromadzeniem się ama. na tkanki ciała (dathu): silnie redukująco na wydzieliny (mala): powoduje zaparcia, wstrzymuje oddawanie moczu, zmniejsza gazy. na agni: pośrednio pobudza na kanały ciała (shrota): oczyszcza wskazany przy: zaburzonej doshy pitta, chorobach skóry, gorączce, robakach, ama. | silnie redukuje tkanki ciała, w szczególności: - tkankę tłuszczową (meda-dhatu) - tkankę mięśniową (mamsa-dathu) - szpik kostny (majja-dathu) ostrożnie przy: zachwianej doshy vata, ponadto: wywołuje uczucie niepokoju, wysusza tkanki, podwyższa wrażliwość na ból. | typowych zaburzeń doshy vata - osłabienia - niepokoju - wychudzenia - zawrotów głowy - suchości - przedwczesnego procesu starzenia się - stanów bólowych - braku sił |