Katu - smak ostry

Smak ostry składa się z elementu ognia i powietrza.
Jest najgorętszym i najbardziej pobudzającym smakiem, ma zatem właściwości wysuszające, jak i rozgrzewające.

 

Dla osób kapha ostry smak to dokładnie to, czego im potrzeba. Osobom vata również służy ten smak, gdyż działa na nie ogrzewająco i stymulująco, jednak w dużych dawkach pogłębia ich – i tak już w nadmiarze obecne cechy - lekkość i suchość. Konstytucji pitta ostry smak zupełnie nie sprzyja, gdyż dominujący w tej doshy ogień nie zniósłby dodatkowego „paliwa”, które obecne jest w ostrym smaku.

Generalnie ostry smak niesie ze sobą tendencję do poszukiwania zamieszania, stymulacji i pasji, chęci doznawania intensywnych wrażeń. Obecny w nadmiarze powodować więc może nadpobudliwość, wybuchy agresji i uprzedzenie.

Przykłady produktów żywnościowych o ostrym smaku: wiele przypraw takich jak: imbir, pieprz, chili, gorczyca, czosnek, cebula, asafetyda, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon; chrzan, rzodkiewka; czarna herbata i herbata mate oraz miętowa.

Główne działanie ostrego smakuNegatywne działanie ostrego smakuNadmierne spożycie smaku ostrego prowadzi do:
ogólnie:
- oczyszcza przewód pokarmowy, szczególnie jamę ustną i gardło,
- również działa tutaj zabójczo na robaki,
- korzystnie przy zachorowaniach, gdzie przyczyną jest nadmiar śluzu,
- korzystny wpływ na zaburzenia trawienia, nadwagę i ama.

na tkanki ciała (dathu):
redukująco

na wydzieliny (mala):
powoduje zaparcia, wstrzymuje oddawanie moczu, zmniejsza gazy.

na agni:
bardzo silnie pobudza

na kanały ciała (shrota):
oczyszcza

wskazany przy:
zaburzonej doshy kapha, przeziębieniach, robakach, słabej przemianie materii, ama.
- silnie redukuje wszystkie tkanki ciała,
- wzmaga tendencję do krwotoków,
- wysusza tkanki,
- zmniejsza płodność,
- wzmaga niepokój


ostrożnie przy:
zachwianej doshy pitta
- ogólnego osłabienia
- niepokoju
- ekstremalnego pragnienia

przy długotrwałym spożywaniu w nadmiarze do:
- obumarcia komórek śluzowych pokrywających żołądek i jelita,
- zaniku pamięci,
- drżenia,
- zaburzeń w funkcjonowaniu zmysłu dotyku,
- bólu mięśni i nerwobóli,
- wysuszenia skóry,

Objawy te mogą wystąpić dopiero przy częstej obecności ostrego smaku i zanikają szybko, gdyż smak ten nie gromadzi się w organizmie.