Herbatki imbirowe
Imbir zajmuje w medycynie ajurwedyjskiej szczególną pozycję. Ten cudowny korzeń, jest jednym z niewielu produktów, które harmonizują wszystkie 3 doshe (czyt. dosze, przp. red. termin dosha jest tłumaczony z sanskrytu jako „nastrój”, choć jego literackie znaczenie to „oddanie”.)
W naturalnej indyjskiej medycynie wyróżniamy trzy „nastroje”. Nazywają się one: Vata, Pitta i Kapha - tworzą one system zwany Tridosha, na którym bazuje Ajurweda. Doshe są manifestacjami elementarnych sił natury w fizycznym ciele, które same w sobie nie są substancjami fizycznymi. Odpowiadają one za jego procesy na planie fizycznym i psychicznym.
Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych użytkowaną od kilku tysiącleci. Należy również do najstarszych roślin uprawnych - świadczy o tym fakt, że nie występuje już nigdzie w stanie dzikim. Będąc aromatyczną i ostrą rośliną stosuje się go jako środek pobudzający. Można go używać w formie świeżych kłączy jak i w formie proszku. Poniżej przykłady przyrządzania kilku prostych herbat na bazie imbiru. Zachęcam do ich przyrządzania na długie zimowe wieczory.
Z kardamonem:
Do litra wody dodaj 1 łyżkę startego imbiru i zawartość trzech łusek kardamonu. Gotuj10 min. Herbatka ta równoważy wszystkie doshe i rozpala ogień trawienia.
Z szafranem:
1 łyżkę świeżo startego imbiru i pół łyżeczki nitek szafranu gotuj przez 10 min w 1 litrze wody. Herbatka reguluje wszystkie doshe. Polecana jest również przy bólach menstruacyjnych i bólach głowy.
Z cytryną i kurkumą:
Do litra wody dodaj 1 łyżkę startego imbiru i szczyptę kurkumy, gotuj przez 10 min. Przed serwowaniem dodaj sok z połowy cytryny i na koniec posłódź miodem.
Herbatka ta wyrównuje wszystkie doshe, pobudza trawienie, wpływa korzystnie na wątrobę.
Z pieprzem i goździkami:
Do litra wody dodaj 1 łyżkę świeżo startego imbiru, 1-2 goździki oraz 3-4 ziarna pieprzu czarnego. Wszystko zagotuj na małym ogniu 10-15 min. Następnie odcedź, odczekaj aż ostygnie i posłódź miodem.