Potrawka z batata, dyni i jarmużu
Zapraszam do spróbowania prostego przepisu.
Potrawka z batata, dyni i jarmużu
- 1 szkl brązowego ryżu
- 1 mała cukinia
- 1 batat
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek dyni
- kilka łodyg jarmużu
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka tofu ( najlepiej marynowanego)
- 1/2 ł czarnej gorczycy
- 2 łyżeczki oleju lub masła
- sos sojowy
- 1/2 ł curry
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- kilka suszonych pomidorów ( takie w oleju, ze słoika)
- szczypta asafetydy
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
Ryż płuczemy i gotujemy w 2 szkl osolonej wody. Tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy tofu do innego naczynia a na tej samej patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy gorczycę, curry, asafetydę, sól i pieprz. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, po kilku minutach dodajemy 1/2 szkl wody i przykrywamy. Gdy warzywa są już miękkie ( ale nie rozpadające się) dodajemy jarmuż, ryż, pomidory suszone, podsmażone wcześniej tofu oraz mleko kokosowe. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jeszcz 2 min.