Lavana - smak słony
Sól ma cechę gromadzenia się w organizmie, tak więc odkłada się bez trudu w tkankach ciała. Niemniej jednak nie oznacza to, że sól należy całkowicie usunąć z kuchni – okazuje się, że dzięki gorącemu czynnikowi ognia wykazuje korzystny wpływ na trawienie i agni.
Sól można polecić osobom o doshy vata, gdyż ogrzewa i utrzymuje prawidłową wilgotność ciała. Osoby kapha lubią słony smak z powodu jego ciepła, powinny jednak kontrolować spożycie soli z uwagi na jej właściwości gromadzenia wody i tendencję do powiększania masy ciała.
Sól obdarza radością życie i nadaje mu uroku – tak naprawdę dopiero z solą zostaje pobudzony apetyt. Nieco soli pomaga osiągnąć stabilność. Nadmiar zaś może przybrać różnorakie skutki uboczne. U niektórych osób może dojść do rygorystycznej i mało elastycznej postawy, podczas gdy u innych objawia się jako skoncentrowana na sobie chęć zadowalania własnych zmysłów i wymuszona potrzeba doświadczania przyjemności.
Przykłady produktów żywnościowych o słonym smaku: sól kamienna, sól morska, algi i wszelkie owoce morza. Należy również mieć na uwadze „ukrytą” sól w sosach sojowych, przyprawach, konserwach i gotowych produktach spożywczych.
Główne działanie słonego smaku | Negatywne działanie słonego smaku | Nadmierne spożycie smaku słonego prowadzi do: |
---|---|---|
ogólnie: - wzmacnia siłę trawienia – agni - wzmaga apetyt, nawilża i ułatwia wydalanie wydzielin na tkanki ciała (dathu): lekko buduje, redukuje shukra-dathu na wydzieliny (mala): wypróżniająco, pobudza drogi moczowe, zmniejsza gazy. na agni: silnie pobudza na kanały ciała (shrota): oczyszcza wskazany przy: zaburzonej doshy vata, słabej przemianie materii, braku apetytu | silnie redukuje tkanki ciała, w szczególności: - łatwo się odkłada w organizmie i potrzebuje długiego czasu, aby zostać zredukowanym - wzmaga tworzenie się wilgotnej gąbkowatej tkanki łącznej i odkładnie się wody - zwiększa skłonność do tworzenia się kamieni (w nerkach, woreczku żółciowym) - zwiększa ciśnienie krwi - zmniejsza płodność ostrożnie przy: zachwianej doshy pitta i kapha | - typowych chorób doshy pitta – podobnych jak przy smaku kwaśnym, ale dłużej się utrzymujących, - tworzenia się kamieni, szczególnie kamieni w nerkach, - nadciśnienia, - wypadania włosów, ich przedwczesnego siwienia, - obrzęków, opuchlizny, - wrażliwych zębów, - impotencji |