Zupa z pasternakiem, jabłkiem i chipsami

Pyszna zupa z pasternakiem z dodatkiem zdrowych chipsów.

Składniki:

700 g pasternaka lub pietruszki
1 średnie jabłko
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
6 strączków kardamonu (wyłuskać same nasionka)
40 g masła
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub innego oleju
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego imbiru
1,2 litra wegetariańskiego bulionu
sól i świeżo mielony pieprz

Na chipsy
1 średni lub duży pasternak lub pietruszka
6 łyżek oleju
sól

Sposób przygotowania:

Najpierw rozgrzej małą patelnię i upraż na niej kolendrę i nasionka kardamonu (użyj pokrywki, gdyż po 2-3 minutach nasiona zaczną podskakiwać na patelni). Wsyp je do moździerza i pokrusz je. Następnie w garnku rozpuść masło, dodaj olej oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż przez ok 5 min. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go z cebulą przez kolejne 2 min., po czym dodaj rozkruszone (zmielone) przyprawy razem z kurkumą i imbirem. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne kilka minut. W międzyczasie obierz pasternak i pokrój na cząstki wielkości 2,5 cm .

Dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i przyprawami. Następnie zalej bulionem i dopraw solą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę. W czasie gotowania się zupy zrób chipsy. Najpierw obierz pasternak i pokrój go na jak najcieńsze plasterki (najlepiej robi sie to za pomocą obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża). Na ok 25 cm patelni rozgrzej olej tak aby był bardzo gorący. Następnie wsyp do niego plasterki pasternaka na ok 2-3 min, które w tym czasie lekko się zezłocą i skręcą. W ten sposób usmażone chipsy rozłóż na papierowym ręczniku aby nadmiar oleju mógł w niego wsiąknąć. Chipsy przełóż do miseczki i oprósz lekko solą. Gdy zupa jest gotowa, ściągnij ją z ognia i zmiksuj na puree. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj obrane i starte na grubych oczkach tarki jabłko. Gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Zupę podaj udekorowaną chipsami.

Smacznego!