Zupa kalafiorowa z serem
Zupa kalafiorowa jest jedną z popularniejszych zup letnich.
Jest ona pyszna, a zarazem zdrowa i prosta do wykonania.
Poznaj nasz przepis na zupe kalafiorową z serem.
Składniki:
1 średni kalafior (ok 570 g)
50 g sera żółtego
2 liście laurowe
25 g masła
2 laski selera naciowego
2 łyżeczki asafetydy
110 g ziemniaków
2 łyżki śmietanki kremowej
natka pietruszki (ewentualnie szczypiorek)
sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Bulion tej zupy jest bardzo prosty, bo jego bazą są tylko wszystkie części kalafiora. Wszystko co potrzebujesz zrobić to podzielić kalafior na małe różyczki a pozostałe części kalafiora wraz z łodyżkami pokroić i umieścić w średnim rondelku. Następnie dodaj 1,5 litra wody, liście laurowe i trochę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut pod pokrywką. W międzyczasie, w dużym garnku z dobrze dopasowaną pokrywką, rozpuść masło na małym ogniu, następnie dodaj ziemniaki i asafetydę, przykryj i duś delikatnie przez 15 minut.
Kiedy bulion jest już gotowy, odcedź go, dodaj liście laurowe i połącz z warzywami. Dodaj różyczki kalafiora, i tym razem już bez pokrywki ponownie wszystko zagotuj i duś delikatnie przez 20-25 minut, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Usuń liście laurowe i włóż wszystkie składniki do robota lub blendera i miksuj, aż do uzyskania kremowej i delikatnej konsystencji. Zmiksowaną zupę przelej ponownie do garnka i wymieszaj z zakwaszoną śmietaną i serem. Mieszaj do momentu, aż ser się roztopi a zupa będzie gorąca, ale nie będzie kipieć. Na koniec zupę dopraw solą i pieprzem. Zupę kalafiorową najlepiej jest podawać na gorąco, udekorowaną natką pietruszki i żółtym serem.