Wege szaszłyki
Proste w wykonaniu i bardzo smaczne, wege szaszłyki.
Składniki:
Marynata:
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta papryki
- szczypta chilli
- 2 łyżeczki mieszanych ziół
- 1 duża łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
Warzywa: bakłażan, cukinia, papryka, pieczarki, tofu, kukurydza
Sposób przygotowania:
Kukurydzę należy podgotować aby dobrze wbijała się na patyczki. Innych warzyw nie trzeba wcześniej podgotowywać.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Pokrój warzywa na duże kawałki, kukurydzę na 3-4 cząstki. Warzywa zostaw namoczone w marynacie przez noc. Następnie nabij je na patyki do barbecue i ułóż je na grillu bądź w piekarniku. Podczas pieczenia obracaj szaszłyki do momentu, aż warzywa ładnie się podpieką ze wszystkich stron. Szaszłyki najlepiej smakują podane z surówką.
Smacznego!
Smacznego!