Wegański Cooking Clash

Zestaw, który chcieliśmy wam zaproponować jest bardzo smaczny, wygląda zjawiskowo i jest bogatym źrodłem białka, magnezu, potasu i innych cennych składników odżywczych.

I Zestaw obiadowy

Zestaw, który chcieliśmy wam zaproponować jest bardzo smaczny, wygląda zjawiskowo i jest bogatym źrodłem białka, magnezu, potasu i innych cennych składników odżywczych. Przy tym jest lekkostrawny i dość łatwy w przygotowaniu. Wybraliśmy właśnie ten zestaw myśląc głównie o niewegetarianach. Chcemy pokazać bogactwo smaków, kolorów i walorów odżywczych kuchni bezmięsnej. Mamy za cel miło zaskoczyć naszych degustatorów i zachęcić do eksperymentowania i kontemplacji podczas gotowania. Zestaw jest poza tym bardzo uniwersalny gdyż składniki można łatwo zastąpić, co też pokazujemy podając listę alternatywnych składników.

Danie składa się z trzech komponentów: pieczonego tofu z kruszonką z orzechów, kaszy quinoa - ziaren nazywanych w Ameryce Południowej złotem Inków, ze względu na cenne składniki odżywcze, oraz duszonych warzyw na sposób  śródziemnomorski - lekkich i pełnych witamin.

  • Pieczone tofu z kruszonką:

Składniki:
- Kostki surowego tofu (można użyć tempeh, bakłażan, cukinię)
- Marynata do tofu
sos sojowy + oliwa z oliwek (lub inna) w proporcji 2:1
(można dodać też trochę syropu z agawy lub syropu klonowego, curry, octu winnego, ulubionych ziół)
- Sos orzechowy
2 łyzki masła orzechowego (może tez być tahini, masło migdałowe)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
trochę wody, jeśli sos jest za gęsty
opcjonalnie można dodać  starty, świeży imbir
- Kruszonka
orzechy nerkowca pokrojone na kawałeczki lub lekko zmiksowane (można użyć innych
orzechów np. włoskich, laskowych, brazylijskich, macadamia, czy migdałów, nasion
słonecznika, pestek dyni, nasion sezamu)
świeże listki bazylii (lub pietruszka, kolendra, oregano, rozmaryn, tymianek)
1/2 łyżeczki suchego oregano
1/4 łyżeczki suchego tymianku
1/4 łyżeczki płatków papryczki chili
sol i pieprz do smaku
-Marynata do kruszonki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu winnego lub ryżowego
szczypta asafetidy

sól i pieprz do smaku

Kroimy odsączone z wody kostki tofu w plastry (my przekroiliśmy kostkę wzdłuż na pół) i zalewamy marynatą w naczyniu, w którym będziemy piec nasze tofu. Odstawiamy na 10-30min.

W tym czasie przygotowujemy sos orzechowy mieszając składniki i uzyskując konsystencję gęstej śmietany (dodajemy wodę aby uzyskać pożądaną gęstość). Nagrzewamy piekarnik do temp ok 190°C. Pieczemy tofu razem z marynatą ok 10min.

Przygotowujemy kruszonkę:
Orzechy lekko mielimy w blenderze tak, żeby były drobne kawałki, ale nie za mocno, żeby nie zmieliły się na masło. Dodajemy zioła i przyprawy. Przygotowujemy marynatę, mieszając składniki. Dodajemy marynatę do orzechów.
Wyjmujemy pieczone tofu z piekarnika i smarujemy sosem orzechowym, a następnie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 min.

  • Quinoa - złoto Inków (wym. kinła)

Składniki:
- 1/2 szklanki nasion quinoa (komosa ryżowa)
- 1 szklanka wody
- sól do smaku
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- garść pestek dyni
- kilka łyżek oliwy z oliwek (lub podobnej)

Gotujemy wodę, solimy i wrzucamy kaszę quinoa. Gotujemy tak jak zazwyczaj się gotuje kaszę czy ryż - 1 porcja nasion - 2 porcje wody. Prażymy pestki dyni na suchej patelni. Po ugotowaniu kaszy dodajemy pestki, szczypiorek i oliwę.

  • Warzywa na sposób śródziemnomorski

Składniki:
pęczek szparagów (można użyć inne dostępne warzywa np: brokuły, kalafior, cukinię,
karczochy)
3 pomidory pokrojone w dużą kostkę, lub ćwiartki
250g świeżego szpinaku (można użyć rukolę)
kilka listków świeżej bazylii
garść posiekanego szczypiorku
1/3 szklanki oliwek czarnych, bezpestkowych (np. wędzone, w oleju)
suche lub świeże zioła oregano, tymianku, pietruszki - według uznania
kilka łyżek oliwy z oliwek lub podobnej

Warzywa (wszystkie oprócz pomidorów) dusimy na parze lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Szpinak potrzebuje najktrótszego czasu gotowania, więc dodajemy na koniec. Odcedzamy w razie potrzeby, dodajemy przyprawy, suche zioła i po ustaniu gotowania - pomidory, bazylię i świeże zioła. Polewamy oliwą, dodajemy oliwki (możemy je pokroić) i odstawiamy na kilka minut, żeby składniki przeszły aromatem ziół i przypraw.

  •  II Sałatka w kwiecie lotosu

Sałatka nazwana przez nas “W kwiecie lotosu” to niezwykle oryginalne i bardzo efektownie wyglądające danie. Można podawać jako przystawkę do dań głównych, czy przekąskę na przyjęcia Łatwe w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie - można
zachwycić najbardziej wybrednych. Nie może się nie udać!

Ciasto
Składniki:
szklanka mąki pszennej, tortowej (można też użyć inną mąkę)
szczypta soli
ciepła woda - ilość potrzebna do wyrobienia ciasta twardego, które można rozwałkować.

Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy najcieniej jak się da. Ciasto im cieńsze, tym lepsze. Jeśli przypomina papier to jest to idealna grubość. Będziemy potrzebować foremki do muffinów, my użyliśmy foremek o średnicy ok 6 cm. Kroimy ciasto na kwadraty o boku 8-9 cm. Ciasto ma wypełniać foremkę, a rogi kwadratów powinny wystawać. Nagrzewamy piekarnik do ok. 190°C i pieczemy ok. 5 min, do momentu aż ciasto się lekko zarumieni. Studzimy i wyjmujemy z foremek.

Sałatka
- Majonez:
Składniki:
pół kostki tofu (można użyć namoczonych orzechów nerkowca)
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta soli czarnej Kala Namak (jest to sól z dużą ilością siarki)

pół łyżeczki soku z limonki lub cytryny
Składniki miksujemy i majonez gotowy! W razie nie uzyskania pożądanej gęstości można dodać więcej oleju.

Sałatka:
Składniki:
wędzone tofu pokrojone w drobną kostkę (lub tofu surowe, można też użyć sejtan)
1 papryka zielona
1 ogórek
5 rzodkiewek
garść listków świeżego szpinaku
kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki
owoc granatu do dekoracji (można użyć zielonego winogrona bezpestkowego,
uprażonych pestek dyni, czy nasion słonecznika)
Warzywa na sałatke można zastąpic i użyc to co się lubi, np: sałata lodowa (lub inne),
rukola, papryka czerwona, awokado, pomidor, kiełki fasoli mung, inne kiełki, natka
pietruszki etc.
Składniki sałatki łączymy z majonezem, nakładamy do środka “lotosików”. Posypujemy nasionkami granatu.

  • III  Tarta czekoladowa - na surowo!

Wybraliśmy dla Was czekoladowe ciasto bez pieczenia. Nie ma osoby, której by ono nie smakowało a jeśli jeszcze mówimy z czego ono jest zrobione, to mamy dodatkową radość patrząc na twarze z wyrazem niedowierzania i kompletnego zaskoczenia. Jest to bowiem ciasto z awokado :)
Ciasto:
Składniki:
1 filiżanka migdałów
1 filiżanka wiórków kokosowych
1 filiżanka namoczonych daktyli
szczypta soli
Składniki miksujemy. Powstanie lepiąca się masa. Gdy ciasto jest za suche można dodać wodę (np. tą z moczonych daktyli). Wykładamy ciastem foremkę tak jak do tarty - czyli zawijamy brzegi.

Masa:
Składniki:
1 filiżanka namoczonych daktyli
1/2 filiżanki syropu z agawy
3 małe awokado
1 mały banan
kilka łyżek kakao lub karobu (lub mieszanka kakao + karob)
owoce do ozdobienia (kiwi, maliny, truskawki etc.)

Składniki miksujemy. Powstanie masa o konsystencji puddingu. Wypełniamy foremkę z ciastem, dekorujemy owocami. Przed podaniem najlepiej schłodzić je w lodówce - można zostawić na noc, to ułatwi krojenie.