Vege nori sushi
Sushi to oryginalna potrawa japońska. Tu prezentujemy jej wersję wegetariańską, którą przygotowuje się z ryżu i wodorostów nori. Nori są niezwykle bogatym źródłem witamin i minerałów.
Składniki:
1 duże awokado
¼ łyżeczki mielonej kolendry
½ cytryny
1 paczka nori
1 szkl. ugotowanego brązowego ryżu
1 duża marchewka (starta na grubej tartce)
1 ogórek (pokrojony w patyczki)
kiełki lucerny (alfa alfa)
świeży koperek (może być suszony)
sos sojowy do smaku
Sposób przygotowania:
- Zgnieć awokado widelcem, dodaj kolendrę i cytrynę do smaku. (Można to również zrobić ręcznym blenderem.)
- Połóż płat nori na desce błyszczącą stroną do dołu.
- Posmaruj je połową pasty z awokado, zostawiając dużą przerwę na górze. Poukładaj w rządki warzywa: ogórek, marchew, kiełki lucerny i ryż zaczynając od dołu aż do połowy nori. Posyp posiekanym koperkiem.
- Zwijaj nori od dołu przyciskając mocno nadzienie. Zwinięte nori powinno być ścisłe i mocne. Jeśli nori się nie skleja można końcówkę namoczyć odrobiną wody.
- Pokrój nori na 4-5 kawałków, przy użyciu ostrego noża. Powtórz czynności używając pozostałych składników.
Można również dodać do sushi następujące warzywa: kiełki fasolki mung, posiekana kapustę, kiszone ogórki, paprykę etc.
Możemy również rozcieńczyć trochę sosu sojowego odrobiną wody i serwować wraz z sushi.