Vege nori sushi

Sushi to oryginalna potrawa japońska. Tu prezentujemy jej wersję wegetariańską, którą przygotowuje się z ryżu i wodorostów nori. Nori są niezwykle bogatym źródłem witamin i minerałów.
 

Składniki:
1  duże awokado
¼ łyżeczki mielonej kolendry
½ cytryny
1 paczka nori
1 szkl. ugotowanego brązowego ryżu  
1 duża marchewka (starta na grubej tartce)
1 ogórek (pokrojony w patyczki)
kiełki lucerny (alfa alfa)
świeży koperek (może być suszony)
sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:

  • Zgnieć awokado widelcem, dodaj kolendrę  i cytrynę do smaku. (Można to również zrobić ręcznym blenderem.)
  • Połóż płat nori na desce błyszczącą stroną do dołu.
  • Posmaruj je połową pasty z awokado, zostawiając dużą przerwę na górze. Poukładaj w rządki warzywa: ogórek, marchew, kiełki lucerny i ryż  zaczynając od dołu aż do połowy nori. Posyp posiekanym koperkiem.
  • Zwijaj nori od dołu przyciskając mocno nadzienie. Zwinięte nori powinno być ścisłe i mocne. Jeśli nori się nie skleja można końcówkę namoczyć odrobiną wody.
  • Pokrój nori na 4-5 kawałków, przy użyciu ostrego noża. Powtórz czynności używając pozostałych składników.

Można również dodać do sushi następujące warzywa: kiełki fasolki mung, posiekana kapustę, kiszone ogórki, paprykę etc.
Możemy również rozcieńczyć  trochę sosu sojowego odrobiną wody i serwować wraz z sushi.