Szarlotka z polewą toffi
Szarlotka na kruchym cieście z polewą toffi.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
100 g masła
woda
5 jabłek
na polewę:
100 g orzechów laskowych (posiekanych lub zmielonych)
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z mąki, margaryny i odrobiny wody. Włóż do lodówki na około 1/2 h. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim tortownicę. Następnie podpiecz przez 10 min w temp 200 stopni. Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki, następnie przygotuj polewę toffi. W tym celu wrzuć do rondla orzechy, masło, cukier, śmietankę oraz mąkę i zagotuj ciągle mieszając. Pokrojone jabłka wyłóż na podpieczonym cieście i polej masą toffi. Piecz przez około 45 minut, aż jabłka zmiękną a masa się zrumieni. Szarlotka z polewą toffi najlepiej smakuje podana na ciepło bądź na zimno z bitą śmietaną.
Smacznego!