Słodkie kulki orzechowe
Słodkie kulki, których sposób przyrządzenia tu prezentujemy nie wymagają pieczenia. Dzięki temu są one znakomitym sposobem na przygotowanie czegoś słodkiego w kilka minut.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru lub fruktozy
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 2 szklanki mleka w proszku
- 4 czubate łyżki masła orzechowego (możesz użyć też tahini)
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe upraż na złocistą barwę na połowie kostki masła. Pozostałą część masła zmiksuj z cukrem pudrem. Do tak powstałej masy dodaj wcześniej uprażone i ostudzone wiórki kokosowe oraz masło orzechowe. Następnie powoli dosypuj mleko w proszku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, aby łatwo można było z niej uformować kuleczki (o średnicy około 3 cm). Jeśli jest zbyt rzadka, możesz wstawić ją na kilka minut do lodówki. Opcjonalnie kulki można obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Życzymy smacznego!