Pieczone burgery z cieciorki
Mogą służyć za prostą i jednocześnie bardzo wykwintną propozycję dania obiadowego. Bogate w składniki odżywcze i walory smakowe zachwycą niejedno podniebienie.
Składniki:
410 g (1 szklanka) ugotowanej cieciorki
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasolki (może być z puszki)
1 obrana marchewka - starta na drobnej tarce
1 mała cebula obrana i drobno pokrojona
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki Tahini (masła sezamowego)
0,5 łyżeczki asafetidy lub 1 ząbek czosnku (obrany i drobno pokrojony)
Garść pokrojonej, świeżej kolendry
1 łyżka wegetariańskiego bulionu w proszku
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki przy pomocy ręcznego blendera lub robota kuchennego. Zmocz ręce w zimnej wodzie i uformuj 20 małych kulek.
Wyłóż kulki na przygotowanej blaszce i spłaszcz przy pomocy łyżki. Piecz przez około 15-18 minut, aż będą lekko zarumienione. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
Pieczone burgery z cieciorki serwuj z sosem i surówka.
Propozycja sosu:
Składniki:
1 mały jogurt naturalny,
1 rozgnieciony ząbek czosnku
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
Wszystko razem zmiksować.
Propozycja surówki:
Składniki:
1 sałata
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka cukru
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Do posiekanej sałaty dodać cukier, sok z cytryny oraz jogurt. Wszystko dobrze wymieszać. Najlepiej przygotować surówkę tuż przed podaniem.