Orzechowe precelki z karobową polewą

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Blaszkę na której będziesz wypiekać precelki wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą lub masłem. Wymieszaj wszystkie składniki.

Składniki:

1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
słonecznik, sezam lub mak (w wersji na słono)

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Blaszkę na której będziesz wypiekać precelki wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą lub masłem. Wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto zagniataj przez 1 min lub przynajmniej 10 razy, następnie podziel je na połowę. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na kształt prostokąta jedną część ciasta pamiętając, aby ciasto nie było zbyt cienkie. Utnij około 8 podłużnych pasków, z których każdy zwiń wzdłuż na pół. Po zwinięciu zlep końce. Następnie lekko zwiń w rulonik i zlep w kształcie precelków. Układaj na blaszce zlepionymi częściami ciasta do dołu. Powtórz czynności z drugą połową ciasta. W czasie wypiekania precelków przygotuj polewę z karobu. Precelki można podawać również na słono. W tym celu jeszcze przed upieczeniem posyp je słonecznikiem, sezamem lub makiem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 18-25 min, aż do uzyskania złocistego koloru.

Polewa karobowa:

Składniki:

0,25 szklanki karobu
1 łyżeczka kawy inki
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżka oliwy z oliwek
0,75 szklanki wody
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
0,25 szklanki cukru
0,5 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

W małym garnuszku wymieszaj wszystkie składniki, oprócz skrobi kukurydzianej i 1/3 szklanki wody. Następnie zagotuj je, cały czas mieszając. Skrobię i wodę wymieszaj w osobnym naczyniu. Kiedy mikstura zacznie się gotować dodaj wymieszaną z wodą skrobię kukurydzianą. Całość mieszaj jeszcze przez chwilkę aż do zgęstnienia polewy. Następnie polej nią precelki.  Polewa ta nadaje się również do ciast oraz do polewania owoców.
Smacznego!