Oponki serowe - Donuty
Łączymy suche składniki, dodajemy twaróg i wyrabiamy ciasto. Nie powinno przyklejać się do rąk, jeśli tak jest dosypujemy mąki lub otrąb. Wałkujemy na grubość około pół centymetra.
Na ok. 20 ciastek
Składniki:
- ok. 450 gram mąki, możemy dodać też otręby pszenne, ok. pół szklanki i zmniejszyć ilość mąki
- 450 gram twarogu ( najlepiej mielony bądź homogenizowany )
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat
- cukier puder do posypania
- mąka do wysypania blatu
- olej roślinny do smażenia
Łączymy suche składniki, dodajemy twaróg i wyrabiamy ciasto. Nie powinno przyklejać się do rąk, jeśli tak jest dosypujemy mąki lub otrąb.
Wałkujemy na grubość około pół centymetra. Z ciasta wykrawamy za pomocą okrągłego naczynia kółka, następnie mniejszym naczynkiem wykrawamy środek oponki.
Smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia, z dwóch stron.
Proporcja mąki do twarogu może się wahać, w zależności np. od wilgotności sera.
Ale ważne jest aby nie dodawać wody, ani mleka. Jesli ciasto jest za mokre dosypujemy mąki. Jeśli za suche - dodajemy więcej sera
Smacznego!