Oponki serowe - Donuty

Łączymy suche składniki, dodajemy twaróg i wyrabiamy ciasto. Nie powinno przyklejać się do rąk, jeśli tak jest dosypujemy mąki lub otrąb. Wałkujemy na grubość około pół centymetra.

Na ok. 20 ciastek

Składniki:

  • ok. 450 gram mąki, możemy dodać też otręby pszenne, ok. pół szklanki i zmniejszyć ilość mąki
  • 450 gram twarogu ( najlepiej mielony bądź homogenizowany )
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat
  • cukier puder do posypania
  • mąka do wysypania blatu
  • olej roślinny do smażenia


Łączymy suche składniki, dodajemy twaróg i wyrabiamy ciasto. Nie powinno przyklejać się do rąk, jeśli tak jest dosypujemy mąki lub otrąb.
Wałkujemy na grubość około pół centymetra. Z ciasta wykrawamy za pomocą  okrągłego naczynia kółka, następnie mniejszym naczynkiem wykrawamy środek oponki.

Smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia, z dwóch stron.

Proporcja mąki do twarogu może się wahać, w zależności np. od wilgotności sera.
Ale ważne jest aby nie dodawać wody, ani mleka. Jesli ciasto jest za mokre dosypujemy mąki. Jeśli za suche - dodajemy więcej sera

Smacznego!