Muffinki z bananami i jagodami

Fantastyczny, wegetariański przepis na muffinki z bananami i jagodami. Jest on prosty w wykonaniu i zajmuje mało czasu.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 szklanka kefiru lub maślanki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 dojrzałe banany
1/2 szklanki jagód (świeże lub mrożone)

Sposób przygotowania:

Do plastikowej miski włóż obrane ze skórki banany i rozgnieć je widelcem lub ubijakiem do ziemniaków. Dodaj sodę oraz kefir i całość energicznie wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania piany. Dodaj pozostałe składniki. Ciastem, które ma dość gęstą konsystencję, wypełnij zagłębienia (uprzednio posmarowane olejem) w specjalnej blaszce do pieczenia muffinsów. Piecz około 35 min w temp.180 st.