Laddu
Laddu - to oryginalny, słodki przysmak pochodzący z krajów Dalekiego Wschodu przyrządzany z różnych odmian mielonego grochu.
Potrzebne produkty:
- szklanka mąki grochowej lub z ciecierzycy
- szklanka mąki pszennej
- kostka masła, szklanka cukru pudru
- szklanka posiekanych orzechów
Mąkę grochową prażymy na dużej patelni na kostce masła, na bardzo małym ogniu. Mieszamy, rozcierając drewnianą łopatką na powierzchni patelni grudki mąki. Nie można pozostawić surowych grudek mąki, ponieważ ich gorzki smak zepsuje całość. Prażymy, aż cała mąka będzie złocistego koloru i zacznie wydzielać miły orzechowy zapach. Kiedy mąka jest już w całości równo uprażona, gasimy ogień i dodajemy cukier, mieszamy dokładnie. Dodajemy orzechy. Formujemy kulki lub po wystygnięciu kroimy w kostki.