Kotlety z selera
Seler jest bogaty w sole mineralne takie jak: potas, wapń, sód, magnez, fosfor i żelazo. Jest źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Seler zawiera także olejek eteryczny pobudzający apetyt, trawienie i czynność nerek.
Składniki:
mąka
woda
przyprawa do kurczaka
odrobina sosu sojowego
bułka tarta
seler
Sposób przygotowania:
Z mąki i wody przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe.
Dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka i sos sojowy.
Obieramy selera, kroimy w jednocentymetrowe plastry i gotujemy w wywarze (woda, warzywko, liść laurowy) aż będą półtwarde (ok. 5 minut).
Ostudzone plastry selera maczamy w panierce i w bułce tartej po czym smażymy na oleju na złoty kolor. W takiej samej panierce można przygotować kotlety z proteiny sojowej, z tofu lub z warzyw sezonowych takich jak np. cukinia.