Kofta czyli kuleczki serowe w sosie pomidorowym
Ser rozgnieć widelcem, dodaj mąkę wszystkie przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i formuj niewielkie kulki (średnicy 2,5 -3 cm). Smaż z każdej strony na złoty kolor. Brzmi prosto i takie jest!
Składniki na sos pomidorowy:
- 2-3 puszki krojonych pomidorów
- oliwa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 - 2 łyżeczki fruktozy / brązowego cukru
- 150 g śmietanki kokosowej / śm. kwaśnej / śm. słodkiej 18 %
- mąka orkiszowa / krupczatka do zagęszczenia - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę, dodaj przyprawy i praż je przez kilka sekund. Następnie dodaj pomidory, przyprawy, cukier. Zagotuj. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodaj 1- 2 łyżeczki mąki rozmieszane w odrobinie wody, dodaj do sosu i zagotuj. Na koniec dodaj śmietankę.
Składniki na kulki:
- 400 g sera typu włoskiego, np. Capri, Capressa
- 4 łyżki stołowe mąki orkiszowej / krupczatki
- pokrojona natka pietruszki / koperek
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser rozgnieć widelcem, dodaj mąkę wszystkie przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i formuj niewielkie kulki (średnicy 2,5 -3 cm). Smaż z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu serowe kulki przełóż do przygotowanego wcześniej pomidorowego sosu. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 min. Kofta najlepiej smakuje podana z ryżem i sałatką.
Smacznego!