Ciasto wigilijne
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C. Wyłóż blaszkę tortową dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ze względu na długi czas pieczenia). Najpierw dokładnie wymieszaj mąkę sojową ...
Składniki:
75 g mąki sojowej
300 ml wody
175 ml oleju słonecznikowego
100 g cukru
1 pomarańcza (starta skórka z pomarańczy i sok)
1 cytryna (starta skórka z cytryny i sok)
50 g płatków migdałowych
225 g wymieszanych daktyli i fig
750 g wymieszanych rodzynek (rożnych rodzajów)
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C. Wyłóż blaszkę tortową dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ze względu na długi czas pieczenia). Najpierw dokładnie wymieszaj mąkę sojową i wodę a następnie dodaj olej i cukier i zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj płatki migdałowe oraz posiekane daktyle i figi. Następnie całość wymieszaj, stopniowo dodając mąkę pszenną i przyprawę do piernika. Przełóż do blaszki, w ten sposób ugniatając ciasto, by nie było w środku wolnych przestrzeni. Piecz około 2,5 godziny. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już gotowe przez włożenie do niego wykałaczki. Jeżeli wykałaczka będzie sucha, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Jeżeli wierzch ciasta zaczyna się zbyt przypiekać a ciasto nie jest jeszcze gotowe przykryj ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto pozostaw w blaszce jeszcze przez 10 min. Wyjmij i ostudź. To smaczne ciasto wigilijne można udekorować owocami i orzechami tak jak w przykładzie poniżej lub gotową masą marcepanową i lukrem.
Przykładowa dekoracja:
100 g podprażonych orzechów laskowych
100 g orzechów pekan
100 g całych migdałów
100 g kandyzowanych czereśni (niekoniecznie)
różne owoce kandyzowane (duże kawałki)
60ml (4 łyżki) dżemu morelowego
Orzechy, kandyzowane owoce i czereśnie ułóż w dekoracyjny sposób na wierzchu ciasta. Podgrzej w małym garnuszku dżem morelowy i przy pomocy pędzelka posmaruj nim aranżacje owocowo - orzechową. Smacznego!