Ciasto jabłkowe z bananami i daktylami
Jabłka i banany pokrój w drobną kostkę i uduś na wolnym ogniu, daktyle namocz przez 1 - 2 min we wrzątku, odsącz a następnie pokrój i dodaj do masy jabłkowo - bananowej.
Składniki:
- 7 jabłek
- 1 banan
- 1 szklanka daktyli
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g roztopionego masła
- 0,4 szklanki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania nadzienia:
Jabłka i banany pokrój w drobną kostkę i uduś na wolnym ogniu, daktyle namocz przez 1 - 2 min we wrzątku, odsącz a następnie pokrój i dodaj do masy jabłkowo - bananowej.
Sposób przygotowania ciasta:
Połącz suche składniki i dokładnie wymieszaj, dodaj wcześniej roztopione masło i zagnieć z suchymi składnikami, następnie dodaj śmietanę, która nada ciastu miękką konsystencję.
Ciasto rozwałkuj w ten sposób by uzyskać cienkie placki na spód, górę oraz boki okrągłej blaszki.
Rozwałkowane cienkie placki ułóż na dnie i bokach blaszki, następnie posmaruj je olejem i wyłóż nadzienie. Wierzchnią warstwę ciasta również posmaruj olejem od strony nadzienia. Piecz około 30 min w temperaturze 170 st C.