Chleb żurawinowo - pomarańczowy
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę natłuść olejem i posyp mąką. Przygotuj trzy różnej wielkości miski: małą, średnią i dużą oraz szklankę.
Składniki:
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyżki oleju
gorąca woda
0,5 szklanki niesłodzonego soku pomarańczowego
0,5 łyżki skórki pomarańczowej
1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
0,5 szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę natłuść olejem i posyp mąką. Przygotuj trzy różnej wielkości miski: małą, średnią i dużą oraz szklankę. W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy). W średniej misce wymieszaj olej, wodę, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Do małej miseczki wsyp orzechy włoskie, żurawinę i obtocz je połową szklanki suchej mieszanki. Do szklanki wlej 2 łyżki oleju i uzupełnij gorącą wodą aby uzyskać 0,75 szklanki. Mokre składniki połącz z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj. Następnie ostrożnie wmieszaj żurawinę i orzechy. Piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!