Pasty z groszku i cieciorki

Każdy z nas lubi tradycyjne kanapki. Dlatego mamy dla Was prosty i szybki przepis na pyszną pastę z groszku/cieciorki. Gotowa w kilka minut smakuje i wygląda wyśmienicie na świeżym chlebie z masłem przyozdobiona ulubionymi dodatkami... obudź swoja kreatywność na wiosnę! Smacznego :)

Każdy z nas lubi tradycyjne kanapki. Dlatego mamy dla Was prosty i szybki przepis na pyszną pastę z groszku/cieciorki. Gotowa w kilka minut smakuje i wygląda wyśmienicie na świeżym chlebie z masłem przyozdobiona ulubionymi dodatkami... obudź swoja kreatywność na wiosnę! Smacznego :)


Pasta z zielonego groszku:

  • 1 puszka zielonego groszku ( może być własny z działki - ugotowany)
  • 100-150  ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka musztardy
  • majeranek ( łyżeczka )
  • sól, pieprz - do smaku.

Najpierw zrobić majonez połączyć olej, cytrynę, śmietanę, przyprawy i musztardę ( najlepiej mikserem)  następnie dodać odsączony groszek i zblendować  na gładką masę.


Pasta z cieciorki a’la pasta z tuńczyka”

  • 100-150  ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka musztardy
  • majeranek (łyżeczka)
  • sól, pieprz - do smaku
  • cieciorka - szklanka ugotowanej lub 1 puszkę (odsączona)
  • 1-1,5 łodygi selera naciowego
  • algi ( najlepiej w proszku)
  • cebulka zielona - opcjonalnie.

Najpierw zrobić majonez, połączyć:  olej, cytrynę, śmietanę, przyprawy i musztardę (najlepiej mikserem). Potem dodać cieciorkę i zblendować ja gładką masę. Dodać bardzo drobno pokrojony seler naciowy, algi i cebulke zieloną - wymieszać ręcznie.