Pasty z groszku i cieciorki
Każdy z nas lubi tradycyjne kanapki. Dlatego mamy dla Was prosty i szybki przepis na pyszną pastę z groszku/cieciorki. Gotowa w kilka minut smakuje i wygląda wyśmienicie na świeżym chlebie z masłem przyozdobiona ulubionymi dodatkami... obudź swoja kreatywność na wiosnę! Smacznego :)
Każdy z nas lubi tradycyjne kanapki. Dlatego mamy dla Was prosty i szybki przepis na pyszną pastę z groszku/cieciorki. Gotowa w kilka minut smakuje i wygląda wyśmienicie na świeżym chlebie z masłem przyozdobiona ulubionymi dodatkami... obudź swoja kreatywność na wiosnę! Smacznego :)
Pasta z zielonego groszku:
- 1 puszka zielonego groszku ( może być własny z działki - ugotowany)
- 100-150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka musztardy
- majeranek ( łyżeczka )
- sól, pieprz - do smaku.
Najpierw zrobić majonez połączyć olej, cytrynę, śmietanę, przyprawy i musztardę ( najlepiej mikserem) następnie dodać odsączony groszek i zblendować na gładką masę.
Pasta z cieciorki a’la pasta z tuńczyka”
- 100-150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka musztardy
- majeranek (łyżeczka)
- sól, pieprz - do smaku
- cieciorka - szklanka ugotowanej lub 1 puszkę (odsączona)
- 1-1,5 łodygi selera naciowego
- algi ( najlepiej w proszku)
- cebulka zielona - opcjonalnie.
Najpierw zrobić majonez, połączyć: olej, cytrynę, śmietanę, przyprawy i musztardę (najlepiej mikserem). Potem dodać cieciorkę i zblendować ja gładką masę. Dodać bardzo drobno pokrojony seler naciowy, algi i cebulke zieloną - wymieszać ręcznie.