Racuchy drożdżowe

Racuchy - zawsze najsmaczniejsze i chętnie zjadane przez dzieci :)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do naczynia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie. Do przygotowanego letniego mleka wsyp cukier, dodaj pokruszone drożdże i odstawna 10 - 15 minut. Po tym czasie, dodaj resztę mleka i wymieszaj. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale nie może być też za gęste) - w zależności od konsystencji dodaj łyżkę mąki lub dolej mleka. Odstaw na 30 - 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Po tym czasie przygotuj kubek z gorącą wodą. Ciasto nabieraj łyżką, za każdym razem maczając ją uprzednio w wodzie. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem za pomocą pędzelka kuchennego. W ten sposób ograniczysz ilość tłuszczu i racuchy będą puszyste. Uważaj na temperaturę oleju, jeśli będzie zbyt duża racuchy zrumienią się tylko z wierzchu i nie zdążą upiec się w środku.Gotowe racuchy podaj posypane cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub sosem owocowym. Smacznego!