Smakołyki z awokado
Awokado – owoc o wyjątkowym smaku i niezwykle zdrowotnych właściwościach. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, prowitaminę A (karoten), witaminy B1 i B2, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu, wapń, fosfor i żelazo.
Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka.
Zobacz jakie pyszności można z niego zrobić :)
Koktajl z awokado "Piękna cera"
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- woda w ilości potrzebnej do rozrzedzenia
- cukier lub syrop z agawy do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze i gotowe
Sałatka z awokado, mango i orzechów włoskich
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- 2 orzechy włoskie
- 0,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
- 2 orzechy włoskie
- 1 łyżeczka świeżej bazylii
- 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka rozdrobnionego ananasa z 2 łyżkami soku
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego
Sposób przygotowania:
Pokruszone orzechy namocz w gorącej wodzie przez 30 minut, następnie wymieszaj awokado z mango i orzechami.
W innej misce połącz razem olej z orzecha włoskiego, sok z cytryny, ananasa wraz z sokiem, bazylię, imbir, sól i pieprz. Można zmiksować w blenderze.
Przygotowanym w taki sposób dressingiem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj.
Zupa z awokado
Składniki:
- 2 duże lub 3 małe awokado
- 0,75 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 szklanki bulionu wegetariańskiego lub wywaru ze świeżych warzyw (do przygotowania takiego wywaru można użyć następujących warzyw: marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki, oliwa, kurkuma, sól, pieprz, liść kapusty włoskiej lub pekińskiej)
- 1 łyżeczka świeżych liści kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta cayenne lub parę kropli tabasco
Do dekoracji:
- pomidor
- listki kolendry
Sposób przygotowania:
Awokado, jogurt, połowę bulionu, liście kolendry, sól i sok z limonki zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodaj pozostałą część bulionu i delikatnie podgrzej, ale nie gotuj! Przystrój listkami kolendry i pokrojonym w kostkę (obranym ze skórki) pomidorem. Zupa z awokado najlepiej smakuje z chipsami tortilla lub z krakersami ryżowymi.
Hummus z awokado „guacamole”
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 0,5 puszki cieciorki lub 120 g świeżo ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- sok z 1 cytryny (do smaku)
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka liści kolendry
Do dekoracji:
- natka pietruszki
- 1 mały pomidor
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w blenderze na gładką pastę, przystrój pomidorem i natką pietruszki. Podawaj z krakersami ryżowymi, chlebkiem typu pitta lub chipsami tortilla.
Smacznego !