Smakołyki z awokado

Awokado –  owoc o wyjątkowym smaku i niezwykle zdrowotnych właściwościach. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, prowitaminę A (karoten), witaminy B1 i B2, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu, wapń, fosfor i żelazo.

Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka.
Zobacz jakie pyszności można z niego zrobić :)

Koktajl z awokado "Piękna cera"

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • woda w ilości potrzebnej do rozrzedzenia
  • cukier lub syrop z agawy do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze i gotowe

Sałatka z awokado, mango i orzechów włoskich

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
  • 2 orzechy włoskie
  • 0,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka rozdrobnionego ananasa z 2 łyżkami soku
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego

Sposób przygotowania:

Pokruszone orzechy namocz w gorącej wodzie przez 30 minut, następnie wymieszaj awokado z mango i orzechami.
W innej misce połącz razem olej z orzecha włoskiego, sok z cytryny, ananasa wraz z sokiem, bazylię, imbir, sól i pieprz. Można zmiksować w blenderze.
Przygotowanym w taki sposób dressingiem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj.

Zupa z awokado

Składniki:    

  • 2 duże lub 3 małe awokado
  • 0,75 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki bulionu wegetariańskiego lub wywaru ze świeżych warzyw (do przygotowania takiego wywaru można użyć następujących warzyw: marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki, oliwa, kurkuma, sól, pieprz, liść kapusty włoskiej lub pekińskiej)
  • 1 łyżeczka świeżych liści kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta cayenne lub parę kropli tabasco

Do dekoracji:

  • pomidor
  • listki kolendry

Sposób przygotowania:

Awokado, jogurt, połowę bulionu, liście kolendry, sól i sok z limonki zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodaj pozostałą część bulionu i delikatnie podgrzej, ale nie gotuj! Przystrój  listkami kolendry i pokrojonym w kostkę (obranym ze skórki) pomidorem. Zupa z awokado najlepiej smakuje z chipsami tortilla lub z krakersami ryżowymi.

Hummus z awokado „guacamole”

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 0,5 puszki cieciorki lub 120 g świeżo ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny (do smaku)
  • 0,5 łyżeczki asafetydy
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka liści kolendry

Do dekoracji:

  • natka pietruszki
  • 1 mały pomidor

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w blenderze na gładką pastę, przystrój pomidorem i natką pietruszki. Podawaj z krakersami ryżowymi, chlebkiem typu pitta lub chipsami tortilla.

Smacznego !