Katu - smak ostry
Smak ostry składa się z elementu ognia i powietrza.
Jest najgorętszym i najbardziej pobudzającym smakiem, ma zatem właściwości wysuszające, jak i rozgrzewające.
Dla osób kapha ostry smak to dokładnie to, czego im potrzeba. Osobom vata również służy ten smak, gdyż działa na nie ogrzewająco i stymulująco, jednak w dużych dawkach pogłębia ich – i tak już w nadmiarze obecne cechy - lekkość i suchość. Konstytucji pitta ostry smak zupełnie nie sprzyja, gdyż dominujący w tej doshy ogień nie zniósłby dodatkowego „paliwa”, które obecne jest w ostrym smaku.
Generalnie ostry smak niesie ze sobą tendencję do poszukiwania zamieszania, stymulacji i pasji, chęci doznawania intensywnych wrażeń. Obecny w nadmiarze powodować więc może nadpobudliwość, wybuchy agresji i uprzedzenie.
Przykłady produktów żywnościowych o ostrym smaku: wiele przypraw takich jak: imbir, pieprz, chili, gorczyca, czosnek, cebula, asafetyda, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon; chrzan, rzodkiewka; czarna herbata i herbata mate oraz miętowa.
Główne działanie ostrego smaku | Negatywne działanie ostrego smaku | Nadmierne spożycie smaku ostrego prowadzi do: |
---|---|---|
ogólnie: - oczyszcza przewód pokarmowy, szczególnie jamę ustną i gardło, - również działa tutaj zabójczo na robaki, - korzystnie przy zachorowaniach, gdzie przyczyną jest nadmiar śluzu, - korzystny wpływ na zaburzenia trawienia, nadwagę i ama. na tkanki ciała (dathu): redukująco na wydzieliny (mala): powoduje zaparcia, wstrzymuje oddawanie moczu, zmniejsza gazy. na agni: bardzo silnie pobudza na kanały ciała (shrota): oczyszcza wskazany przy: zaburzonej doshy kapha, przeziębieniach, robakach, słabej przemianie materii, ama. | - silnie redukuje wszystkie tkanki ciała, - wzmaga tendencję do krwotoków, - wysusza tkanki, - zmniejsza płodność, - wzmaga niepokój ostrożnie przy: zachwianej doshy pitta | - ogólnego osłabienia - niepokoju - ekstremalnego pragnienia przy długotrwałym spożywaniu w nadmiarze do: - obumarcia komórek śluzowych pokrywających żołądek i jelita, - zaniku pamięci, - drżenia, - zaburzeń w funkcjonowaniu zmysłu dotyku, - bólu mięśni i nerwobóli, - wysuszenia skóry, Objawy te mogą wystąpić dopiero przy częstej obecności ostrego smaku i zanikają szybko, gdyż smak ten nie gromadzi się w organizmie. |