Wegańskie ciasteczka z nutką pomarańczy

Smaczne, proste i bogate w minerały ciasteczka z sezamu, siemiania lnianego i migdałów.
Przekonaj się jak łatwo można je przygotować! To bardzo proste. Zapraszamy.

Składniki:

6 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżek sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek migdałów
200g śliwek suszonych
1 pomarańcza
4-6 łyżek cukru muscovado lub ksylitolu/fruktozy itp
4-6 łyżek oleju
4 łyżki mąki gryczanej

W mikserze zmielić wiórki, sezam i siemię, w misce wymieszać wszystkie zmielone składniki. Dodać migdały posiekane na grube kawałki. Śliwki namoczyć we wrzątku przez 15 min, aż zmiękną, następnie odsączyć, zmielić i dodać do reszty składników. Pomarańczę umyć i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na drobnej tarce, wycisnąć sok z pomarańczy.

Skórkę i sok z pomarańczy oraz cukier i olej dodać do miski z resztą składników. Można dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę gryczaną (można ją zastąpić zwykłą), jeśli masa będzie zbyt sucha to mniejszą ilość. Jeśli masa będzie bardzo klejąca, wtedy można dać większą ilość, ale nie jest to konieczne. Z masy formować niewielkie kulki i spłaszczać je w dłoni (jeśli masa jest klejąca to można dla ułatwienia zmoczyć dłonie wodą).

Ciasteczka wyłożyć na blachę do pieczenia, nie trzeba zachowywać odstępów, gdyż nie rosną. Piec w 180-200st.C ok 10-15 min (w zależności od piekarnika) do lekkiego zrumienienia, można podważyć od spodu i sprawdzić, czy już się podpiekły. Po wyjęciu z piekarnika trzeba poczekać aż ostygną, inaczej mogą się rozwalać. Z podanych składników wychodzi ok 50-60 miękkich ciasteczek.