Miodownik

Przepis na proste i smaczne, wegetariańskie ciasto - miodownik.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 150g miodu
  • 100g fruktozy lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 - 8 łyżek stołowych mleka (do sklejenia suchych składników)
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto:

 Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 4 części i każdą z nich piecz w temperaturze 180 st. C przez około 10-15 minut na złoto-brązowy kolor. Uwaga! Ciasto jest bardzo delikatne i czasem trudno przenieść go na blaszkę. Dlatego dobrze jest rozwałkować go już na papierze do pieczenia i potem razem z papierem przełożyć do blaszki. Wystudzić.

Masa:

  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki stołowe kaszy manny
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki fruktozy, ew. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • powidła

Z mleka i kaszy ugotuj kleik (gotować 20 min). Ostudź. Masło utrzyj z fruktozą / cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawaj po łyżce ostudzonego kleiku i dalej ucieraj. Upieczone i ostudzone placki posmaruj na przemian masą kremową i powidłami.

Uwaga! Miodownik dobrze jest włożyć do worka foliowego i zostawić na kilka godzin.
Na koniec z wierzchu oprósz cukrem pudrem dla ozdoby.