Miodownik
Przepis na proste i smaczne, wegetariańskie ciasto - miodownik.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 150g miodu
- 100g fruktozy lub cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 - 8 łyżek stołowych mleka (do sklejenia suchych składników)
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 4 części i każdą z nich piecz w temperaturze 180 st. C przez około 10-15 minut na złoto-brązowy kolor. Uwaga! Ciasto jest bardzo delikatne i czasem trudno przenieść go na blaszkę. Dlatego dobrze jest rozwałkować go już na papierze do pieczenia i potem razem z papierem przełożyć do blaszki. Wystudzić.
Masa:
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki stołowe kaszy manny
- 200 g masła
- 3/4 szklanki fruktozy, ew. cukru pudru
- cukier waniliowy
- powidła
Z mleka i kaszy ugotuj kleik (gotować 20 min). Ostudź. Masło utrzyj z fruktozą / cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawaj po łyżce ostudzonego kleiku i dalej ucieraj. Upieczone i ostudzone placki posmaruj na przemian masą kremową i powidłami.
Uwaga! Miodownik dobrze jest włożyć do worka foliowego i zostawić na kilka godzin.
Na koniec z wierzchu oprósz cukrem pudrem dla ozdoby.