Czapati
Czapati to bardzo popularne w Indiach cieniutkie chlebki. Są one bardzo proste w wykonaniu. Swoim wyglądem przypominają meksykańską tortillę. Mogą być podawane do większości indyjskich potraw - typu sabji. Do przygotowania czapati nie są potrzebne drożdże ani innego rodzaju spulchniacze. Powinny być spożywane ciepłe, najlepiej od razu po upieczeniu.
Potrzebne składniki & sposób przygotowania:
250 g mąki atta (dostępna w sklepach indyjskich) lub zmieszanej drobnej mąki orkiszowej z tortową w proporcjach pół na pół
0,5 łyżeczki drobno mielonej soli morskiej
1 łyżeczka zmielonej kolendry (ułatwi trawienie pszenicy)
2-3 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju ryżowego lub słonecznikowego)
około 150 ml ciepłej wody o temp. pokojowej
ghee ( sklarowane masło)
Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz kolendrę. Następnie dodajemy 2-3 łyżeczki oliwy i stopniowo dolewamy wodę. Mąkę należy stopniowo nasączać wodą i delikatnie wygniatać tak aby powstało elastyczne ciasto. Po wstępnym uformowaniu należy przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać około 20 min (im dłużej, tym lepiej), aż będzie gładkie i jędrne. Po ugnieceniu skrapiamy ciasto oliwą i przykrywamy wilgotną ściereczką odstawiając je na 0,5 - 2 godziny.
Uformowane ciasto rozwałkowujemy na małe placuszki o średnicy około 14 cm i grubości 1,5 - 2 mm. Następnie opiekamy je z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Gdy zaczną się nadymać należy chwycić je szczypcami i przenieść nad palnik gazowy. Opiekane nad ogniem powinny napełnić się powietrzem jak baloniki.
Gotowe czapati układamy warstwowo, polewając każdy z chlebków (jego wierzchnią warstwę) ghee. Czapati podaje się od razu po upieczeniu głównie jako dodatek do warzyw.