Słodkie Kulki Karobowe

Karob uważany jest za zdrowy zamiennik czekolady.  Nie zawiera stymulantów takich jak kofeina i jej pochodne które znajdują się w prawdziwej czekoladzie. Jest naturalnie słodki, w przeciwieństwie do kakao, w związku z tym do przyrządzenia z niego słodyczy zużyjemy znacznie mniej cukru.  Proszek z karobu może z powodzeniem zastępować kakao w jakimkolwiek przepisie kulinarnym.

Karob zawiera ok. 80% białka, witaminy A, B2, B3 oraz D. Jest bogaty w minerały takie jak: wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo. Zawiera również mangan, bar, miedź oraz nikiel. Poniżej przedstawiamy jedną z wielu propozycji na słodycze przyrządzone z karobu.

Składniki:

1/3 szklanki karobu
½ szklanki masła orzechowego
1 szklanka miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
2/3 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki posiekanych orzechów
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2/3 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu, w średnim garnku mieszamy do rozpuszczenia pierwsze cztery składniki. Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

Smacznego!