Kotlety z płatków owsianych

Kotlety z płatków owsianych to propozycja na bardzo zdrowy element wegetariańskiego obiadu. Owies  jest znakomitym środkiem odżywczym, bogatym w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy. Jego składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowych zębów, kości oraz zdrowego układu nerwowego.

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 średnia marchewka
1 mały seler
olej
pieprz ziołowy
przyprawa „Warzywko”
curry
papryka słodka
sól

Sposób przygotowania:

Płatki zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia płatków). Odstawiamy.
W tym czasie obrane warzywa ścieramy na grubej tartce, dusimy z przyprawami na patelni. Łączymy namoczone płatki z warzywami,  i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, to do zagęszczenia dodajemy mąki.
Lepimy małe, spłaszczone kotleciki. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru.

Smacznego!