Falafel - arabski przysmak
Falafel to oryginalny, wegetariański przysmak pochodzący z krajów arabskich. Tradycyjnie, przygotowywany jest z ziaren cieciorki. Roślina ta pochodzi z zachodniej Azji i jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, minerałów (wapnia i żelaza) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Potrzebne produkty:
- 2 szklanki suchej cieciorki
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy włoskiej lub własna mieszanka ziół:
(1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli)
- siekana zielona pietruszka
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Namoczoną przez noc cieciorkę płuczemy, a następnie odsączamy i mielimy na drobno w malakserze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Z tak powstałej masy formujemy kulki i smażymy w głębokim tłuszczu (ghee ewentualnie olej np. ryżowy).
Uwaga! Do falafli używamy zawsze cieciorki niegotowanej. Jeśli użyjemy gotowanej, kulki rozpadną się podczas smażenia.
Smacznego!