Zupa wielowarzywna

Jesień to pora, kiedy na targach dostępna jest ogromna różnorodność warzyw. Warto skorzystać z tej okazji i pozwolić aby zdominowały one naszą kuchnię. Polecamy niezwykle prostą i szybką w przygotowaniu zupę warzywną.

Składniki:

-3 marchewki
-2 pietruszki
-średni kalafior
-1 brokuł
-1,5 szklanki świeżego zielonego groszku lub puszka groszku konserwowego
-0,5 litra śmietany
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 łyżka masła lub oleju
-2 łyżeczki cukru
-szczypta chilli
-2 łyżki przyprawy typu warzywko
-4 liście laurowe
-5 ziarenek ziela angielskiego
-sól do smaku
-pęczek koperku lub natka pietruszki
-2 litry wody

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy razem z zielonym groszkiem w wodzie z dodatkiem warzywka oraz ziela angielskiego i liści laurowych. Kiedy warzywa sa już prawie miękkie dodajemy cząstki kalafiora i brokuła, koncentrat pomidorowy oraz masło lub olej. Następnie dodajemy resztę przypraw i śmietanę. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy koperkiem lub natką.