Cynamonowe bułeczki
Pyszne i proste, korzenne bułeczki cynamonowe.
Składniki:
2 szklanki mąki (można wymieszać 1 szklankę białej mąki z 1 szklanką mąki pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli (niekoniecznie)
6 łyżek masła (o stałej konsystencji)
2 łyżki masła roztopionego
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki fruktozy lub zwykłego cukru
1 łyżka cynamonu
Polewa:
1 łyżeczka masła
1 szklanka cukru pudru
ok. 1 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Wymieszaj pierwsze trzy składniki, dodaj masło (o stałej konsystencji) i mleko. Można ugnieść ciasto rękoma. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0.5 cm w kształcie długiego prostokąta o bokach 16 cm x 32 cm. Przy pomocy pędzelka do ciast wysmaruj wierzchnią warstwę ciasta roztopionym masłem. W małej miseczce wymieszaj cukier i cynamon. Mieszankę rozprowadź na wierzchu wysmarowanego wcześniej masłem ciasta. Ciasto zwiń ściśle w długi rulonik. Następnie odcinaj z niego kawałki grubości ok. 2 cm. Bułeczki umieść płasko na lekko natłuszczonej blaszce do pieczenia. Piecz przez około 15 min w temperaturze 220 stopni. W międzyczasie przygotuj polewę. W tym celu wymieszaj masło, cukier puder i dodaj taką ilość mleka aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polewę wylej na jeszcze ciepłe bułeczki.
Smacznego!