Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy to wspaniała propozycja jesiennego obiadu. Ze względu na zawartośc soczewicy jest bogata w składniki odżywcze natomiast specjalnie dobrana mieszanka przypraw sprawia, że potrawa ma rozgrzewające właściwości.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka asafetidy
1,5 łyżki stołowe pasty curry (czerwonej lub zielonej)
1 puszka pomidorów bez skorki w - 250 ml
1 puszka mleczka kokosowego lub 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżeczki soli
1 łyżka masła/ ghee lub oliwy
Sposób przygotowania:
W garnku na małym ogniu rozgrzej tłuszcz. Dodaj asafetidę, pastę curry i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj pomidory, bulion, wypłukaną soczewicę i gotuj do momentu, aż soczewica zacznie się rozpadać.
Zbierz pianę z powierzchni zupy. Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe i zagotuj.
Przed podaniem zupę można zblendować do konsystencji kremu.