Zupa z dyni
Dynia bogata jest w białko, witaminę A, witaminy z grupy B, PP i D, również zawiera dużo wapnia, żelaza i magnezu.
Jest nie tylko smaczna ale również odznacza się właściwościami leczniczymi.
Dynia wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie i odtruwa jelita, obniża poziom tłuszczów we krwi, odciąża trzustkę a działając moczopędnie, pomaga w dolegliwościach nerek.
Składniki:
1 kg dyni
2 marchewki
1 pietruszka
5 ziemniaków
mały kawałek selera
kilka różyczek brokuła
2 łyżki masła
1 łyżeczka curry
sos sojowy
sól i pieprz do smaku
2 łyżki słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Obierz dynię (jeśli ma ładną i cienką skórkę możesz nie obierać), pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem soli lub sosu sojowego. Wodę z gotowania dyni odlej do osobnego naczynia a dynię zmiksuj na papkę. Umieść dynię w dużym garnku, następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa (za wyjątkiem brokuła) i zalej wodą z gotowania dyni. Dodaj masło, dopraw curry, pieprzem i w zależności od potrzeby jeszcze solą lub sosem sojowym. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną, następnie dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodaj śmietankę.