Ryż z tofu, brokułami i marchewką
Ryż przepłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody z dodatkiem soli. Kuchenkę lub palnik, na początku gotowania ustaw na dużą moc.
Brokuły z curry
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
Z brokuła odetnij same różyczki, dokładnie je umyj i odsącz. Jeśli są bardzo duże, można przekroić je wzdłuż na połowę. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć curry, asafetydę, sól i brokuł. Smaż przez 3 - 4 minuty często mieszając. Zdejmij z ognia zanim brokuł straci żywo - zielony kolor. Brokuł z curry świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.
Marchewka ze świeżą kolendrą
Składniki:
- 4 marchweki
- świeża kolendra ( do kupienia w małej doniczce w dużych sklepach)
- 1- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Obrane i opłukane marchewki pokrój w dość grube plastry i ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem odrobiny masła lub oleju. Po ugotowaniu marchew odcedź i jeszcze gorącą wymieszaj z masłem. Na koniec posyp poszatkowaną kolendrą.
Biało - czarny ryż
Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu (najlepiej basmati)
- 2 łyżki czarnego, dzikiego ryżu
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ryż przepłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody z dodatkiem soli. Kuchenkę lub palnik, na początku gotowania ustaw na dużą moc.
W momencie zagotowania ryż zamieszaj tylko raz, tak by ziarna nie przywierały do dna garnka. Jeśli chcesz by ryż wyszedł naprawdę sypki, nie należy go więcej mieszać. Po 2 minutach od zagotowania się wody, zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek. Gdy ryż całkowicie wchłonie wodę, na górę wyłóż masło, przykryj i całkowicie wyłącz palnik.
Po około 10 minutach ryż jest gotowy.
Miodowo - musztardowe tofu
Składniki:
- 1 opakowanie twardego tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka łyżek mąki
- olej
- 0,25 szklanki wody
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 0,25 szklanki słodkiego soku jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- sól
Sposób przygotowania:
Tofu pokrój w 2 cm kwadraty, przełóż do miski i zalej 2 łyżkami sosu sojowego. Odstaw na kilka minut, mieszając co jakiś czas, tak by każdy kawałek mógł wchłonąć sos. Na dużym talerzu wysyp mąkę i dodaj pokrojone tofu. Całość dokładnie wymieszaj.Opruszone mąką tofu przełóż na rozgrzany olej i smaż z każdej strony na złotobrązowy kolor.W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj wodę, śmietankę, sok, miód, musztardę i sól. Całość dodaj do usmażonego tofu i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Mieszaj do momentu w którym odparuje około połowa objętości wody.
Smacznego!