"Ryba" wegetariańska

Prezentujemy prosty przepis na przygotowanie "ryby" wegetariańskiej z wykorzystaniem tofu.

Składniki:

  • 400g tofu
  • algi prasowane (w listkach)
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • liście świeżego szpinaku
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sos sojowy
  • przyprawy:pieprz, papryka, curry, suszona pietruszka
  • olej


Sposób przygotowania:

Tofu pokrój w średniej grubości plastry, polej sosem sojowym, oliwą i dodaj wszystkie przyprawy. Całość schłodź w lodówce przez około godzinę.
W ten sposób przygotowane plastry tofu smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Gorące jeszcze tofu owiń w sprasowane glony i ułóż na talerzu przekładając szpinakiem i warzywami pokrojonymi w plasterki.
Na koniec posyp natką pietruszki i polej sosem sojowym.
Smacznego :)