"Ryba" wegetariańska
Prezentujemy prosty przepis na przygotowanie "ryby" wegetariańskiej z wykorzystaniem tofu.
Składniki:
- 400g tofu
- algi prasowane (w listkach)
- pomidor
- ogórek zielony
- liście świeżego szpinaku
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sos sojowy
- przyprawy:pieprz, papryka, curry, suszona pietruszka
- olej
Sposób przygotowania:
Tofu pokrój w średniej grubości plastry, polej sosem sojowym, oliwą i dodaj wszystkie przyprawy. Całość schłodź w lodówce przez około godzinę.
W ten sposób przygotowane plastry tofu smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Gorące jeszcze tofu owiń w sprasowane glony i ułóż na talerzu przekładając szpinakiem i warzywami pokrojonymi w plasterki.
Na koniec posyp natką pietruszki i polej sosem sojowym.
Smacznego :)