Rolada z jagodami
Sezon jagodowy w pełni, dlatego w tym tygodniu przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji przepisów "jagodowych", zaczynając od najbardziej wykwintnej: rolady z jagodami.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 szklanka kefiru lub maślanki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3- 4 łyżki karobu / kakao
Nadzienie:
1/2 szklanki jagód (świeże lub mrożone)
500 gram serka twarogowego mielonego śmietankowego lub waniliowego (do wypieku sernika do kupienia w wiaderkach)
Polewa:
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka karobu / kakao
1 łyżeczka śmietanki słodkiej
Sposób przygotowania:
Do plastikowej miski wlej kefir i dodaj sodę. Całość energicznie wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania piany, po czym dodaj pozostałe składniki ciasta. Uzyskaną gęstą masę wylej na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Grubość wylanego ciasta nie powinna przekraczać 1 centymetra. Piecz około 20-30 min w temp. 180 st. Po wyjęciu blachy z piekarnika od razu zawiń ją w gruby ręcznik a następnie w plastikową reklamówkę lub czysty worek.
Pozostaw do wystygnięcia na kilka godzin. (Ciasto studzone w takich warunkach będzie miękkie i łatwe do zawijania). Po tym czasie odwiń zimne już ciasto, rozsmaruj na nim twaróg i ułóż cienką warstwę jagód, po czym delikatnie zwiń zaczynając od szerszego brzegu. Tak zwinięte ciasto owiń ciasno folią do żywności (aluminiową lub przezroczystą) i włóż na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przygotuj polewę.
Na małej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i karob, na końcu śmietankę. Gotuj kilka minut bezustannie mieszając. Schłodzoną roladę z jagodami polej gorącą polewą i udekoruj płatkami migdałów lub ozdobnym cukrem. Smacznego !!!