Sałatka z tofu
Prezentujemy jak zrobić zdrową i pożywną sałatkę z tofu i kiełkami z fasolki mung.
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 1 Ł oliwy z oliwek
- sos sojowy
- ½ żółtej papryki
- garść liści szpinaku (niekoniecznie)
- 2 liście kapusty pekińskiej (może być również sałata)
- 1 mały pomidor
- garść kiełków z fasolki mung
- pieprz ziołowy
- cytryna
Sposób przygotowania:
Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy.
Smacznego!