Sałatka z tofu

Prezentujemy jak zrobić zdrową i pożywną sałatkę z tofu i kiełkami z fasolki mung.

Składniki:

  • 1 kostka tofu
  • 1 Ł oliwy z oliwek
  • sos sojowy
  • ½ żółtej papryki
  • garść liści szpinaku (niekoniecznie)
  • 2 liście kapusty pekińskiej (może być również sałata)
  • 1 mały pomidor
  • garść kiełków z fasolki mung
  • pieprz ziołowy
  • cytryna

Sposób przygotowania:
Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy.

Smacznego!