Rurki z marmoladą

Tym razem na deser polecamy pieczone rurki, które znakomicie prezentują się na stole, są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują.

Składniki:

-1 kostka twarogu
-1 kostka masła bądź margaryny
-1,5 szklanki mąki
(mozemy użyć orkiszowej lub razowej pszennej)
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-słoiczek marmolady (np. różanej)
-cukier puder do posypania

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy do grubosci około 0,3 cm. Za pomocą noża wykrawamy prostokąty (o rozmiarach około 5x4 cm). Każdy prostokąt smarujemy cienką warstwa marmolady, po czym zawijamy w rurki.
Podczas pieczenia rurki nieco powiększą swą objętość, więc układamy je na blaszce nie zbyt blisko siebie. Pieczemy do zrumienienia (20-30min) w piekarniku nagrzanym do około 190 stopni. Tak upieczone rurki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!